Canada intenționează să își reducă numărul de rezidenți temporari și să stabilească un plafon pentru imigrația temporară pentru prima dată în istorie, a declarat joi ministrul imigrației, Marc Miller, cel mai recent efort al guvernului de a rezolva problema lipsei de locuințe și a serviciilor esențiale, potrivit Reuters.

Ministrul canadian Marc MillerFoto: Adrian Wyld / Zuma Press / Profimedia

În ultimii ani, Canada a înregistrat o creștere puternică a numărului de studenți internaționali, muncitori străini și alți rezidenți temporari care vin în țară cu vize pe termen limitat, deoarece guvernul premierului Justin Trudeau s-a bazat pe imigrație pentru a stimula creșterea economică și a acoperi deficitul de forță de muncă.

Dar guvernul liberal a fost supus și la presiuni politice pentru politicile sale de imigrație, criticii susținând că acestea au exacerbat criza de locuințe. Unele servicii furnizate de provincii, cum ar fi educația și asistența medicală, se luptă, de asemenea, să țină pasul cu creșterea populației.

Guvernul vrea să reducă numărul rezidenților temporari la 5% din populația totală în următorii trei ani, de la 6,5% în 2023, a declarat Miller. Aceasta ar însemna o reducere de aproximativ 20% din cei 2,5 milioane de rezidenți temporari din Canada în 2023.

Miller va convoca o întâlnire cu omologii săi provinciali și teritoriali în luna mai pentru a finaliza planul.

„Trebuie să ne asigurăm că numărul de rezidenți temporari care intră în țară este la un nivel sustenabil”, a declarat Miller reporterilor la Ottawa.

Mai puțini imigranți

„Începând din această toamnă, pentru prima dată, vom extinde planul privind nivelurile de imigrare pentru a include atât sosirile rezidenților temporari, cât și pe cele ale rezidenților permanenți”, a spus el, referindu-se la obiectivele guvernului federal în materie de imigrare.

În noiembrie, guvernul Trudeau a declarat că va înceta să mai intensifice imigrația pentru rezidenții permanenți începând cu 2026.

În ianuarie, Canada a anunțat un plafon de doi ani pentru primirea de studenți străini și a declarat că nu va mai acorda permise de muncă unor studenți după absolvire, în încercarea de a ține în frâu numărul record de nou-veniți.