Radik Tagirov, criminalul în serie cunoscut în Rusia drept „Maniacul de pe Volga”, a fost condamnat joi la închisoare pe viață de justiția rusă, care l-a găsit vinovat de uciderea a 31 de femei vârstnice, relatează agenția TASS, citată de Reuters.

Radik Tagirov a fost prins cu ajutorul inregistrarilor facute de camere CCTVFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Tagirov a fost arestat în 2020 sub suspiciunea că ar fi responsabil de crime comise în 15 orașe din Tatarstan și din jurul acestei regiuni aflate la aproximativ 730 kilometri est de Moscova. Crimele au fost comise între 2011 și 2012.

Anchetatorii ruși afirmă că bărbatul se prezenta uneori drept asistent social, electrician sau instalator pentru a fi primit de femei în locuințele lor. Bărbatul le strangula apoi pe femeile în vârstă și le fura lucrurile de valoare. Marea majoritate a victimelor sale aveau peste 70 de ani.

Tagirov este un fost lăcătuș care anterior fusese condamnat la închisoare pentru furt.

Instanța din orașul Kazan care a pronunțat miercuri sentința l-a găsit de asemenea vinovat de tentativă de omor și vătămare în cazul altor 34 de femei în vârstă.

„Maniacul de pe Volga” obișnuia să curețe apartamentele victimelor pentru a nu lăsa dovezi

După ce a fost reținut el a mărturisit uciderea a 26 de femei, crime care au terorizat Rusia centrală cu peste un deceniu în urmă.

Deși s-a oprit din ucis din motive necunoscute, o crimă din 2017 a provocat noi temeri că el și-ar relua seria de omoruri. Tagirov a fost identificat în cele din urmă cu ajutorul înregistrărilor surprinse de camere CCTV și inculpat pe baza dovezilor ADN, urmelor de pantofi și altor dovezi de la locurile crimelor.

Anchetatorii ruși au reușit să strângă suficiente dovezi pentru a arăta că el este făptașul, în pofida faptului că Tagirov avea grijă să curețe și sterilizeze apartamentele victimelor înainte să plece.

În momentul în care el a fost arestat, Tagirov locuia alături de cei doi copii ai săi și iubita sa.