Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, a declarat că înclină spre o interdicție națională a avortului după 15 săptămâni, dar susține excepțiile pentru viol, incest și salvarea vieții mamei, deoarece „trebuie să câștigi alegerile”, scrie Reuters.​

Donald Trump, candidatul republican la alegerile prezidențiale din SUA 2024Foto: SCOTT OLSON / Getty images / Profimedia

Avortul se anunță a fi o temă care divizează în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, iar Donald Trump a semnalat mai clar, într-un interviu acordat marți, că susține o interdicție națională în acest sens.

Fostul președinte republican a fost deja artizanul abrogării dreptului național la avort, luat de o majoritate conservatoare a Curții Supreme, asigurată de numirile lui Trump.

Marți, el a dat semne că este dispus să meargă mai departe.

„Despre numărul de săptămâni, oamenii sunt de acord cu 15. Și eu mă gândesc cam la același lucru. Și se va ajunge la ceva foarte rezonabil. Dar oamenii sunt cu adevărat de acord, chiar și cei de linia dură, 15 săptămâni pare să fie un număr asupra căruia oamenii sunt de acord”, a spus Trump în emisiunea „Sid & Friends in the Morning” de la WABC.

El a precizat că va face un anunț la momentul potrivit.

Trump a spus în același timp că susține excepțiile de la interzicerea avortului atunci când este vorba de viol, incest sau salvarea vieții mamei, excepții pe care, a spus el, și marea majoritate a republicanilor le susțin.

Trump a mai spus că le va comunica republicanilor care impun o linie mai dură, și care doresc o interdicție mai strictă, că un compromis este în interesul lor. „Problema este că trebuie să câștigați alegerile. Altfel, v-ați întoarce de unde ați plecat”, a spus el.

Democrații au militat intens pentru dreptul la avort, după decizia din 2022 a Curții Supreme. Iar reacția alegătorilor la această campanie a limitat câștigurile republicane în alegerile legislative care au urmat și chiar a adus mai multe victorii electorale importante democraților.

Temerea multor alegători este că o majoritate republicană din Congres, alături de Trump, va continua să înăsprească legile restrictive deja adoptate în mai multe state conservatoare.

Vorbind marți cu reporterii din Florida, în timp ce vota în cadrul alegerilor primare din acest stat, Trump a fost întrebat ce părere are despre interzicerea avortului după 16 săptămâni - și nu a părut dornic să se pronunțe imediat. „Vom vorbi despre asta în curând”, a răspuns el.

New York Times a relatat luna trecută că Trump și-a exprimat în privat sprijinul pentru interzicerea avortului la 16 săptămâni.

În semn de răspuns, democrații au semnalat că se simt încurajați. „Problema care este kriptonită politică pentru republicani va fi din nou crucială în 2024”, a scris stratega democrată Maria Cardona, miercuri într-o postare pe X.