Eva Burch, o politiciană din Arizona, care a dezvăluit într-un discurs în Senatul statal că plănuiește să avorteze deoarece sarcina nu e viabilă, spune că a vrut să împărtășească cu colegii ei și cu publicul efectele practice ale restricțiilor privind avortul adoptate de-a lungul anilor, scrie Associated Press.

Eva Burch Foto: Ross D. Franklin / Associated Press / Profimedia Images

Senatoarea democrată Eva Burch le-a spus colegilor, într-un discurs susținut luni în plen, că va face avort deoarece sarcina sa nu mai este viabilă. Legiuitoarea aflată la primul mandat, care a lucrat anterior ca asistentă medicală, a mai vorbit despre problemele de fertilitate și despre un avort spontan pe care l-a suferit.

Burch, în vârstă de 43 de ani, a criticat, de asemenea, restricțiile din Arizona, pe care le-a calificat drept nepotrivite, spunând că legea statului îi cere o ecografie pe care medicul ei nu a cerut-o și că i s-a oferit ceea ce ea consideră „o dezinformare” cu privire la alternativele la avort.

„A fost o oportunitate pentru mine de a evidenția ceea ce trăim aici, în Arizona, și modul în care legile pe care le adoptăm în Arizona au de fapt un impact asupra oamenilor în practică și nu doar în teorie”, a declarat Burch marți pentru Associated Press.

Nu ar fi primul avort al lui Burch. În timp ce candida la alegerile din 2022, ea a declarat că a făcut un avort pentru că nici acea sarcină nu era viabilă și chiar a menționat în campania electorală că a trecut prin această procedură.

Burch, care a născut anterior doi băieți, a spus că înțelege de ce femeile care fac avorturi păstrează aceste informații private. Dar ea a spus că vrea ca publicul să știe că luptele pe care le-a purtat sunt pur și simplu obișnuite pentru orice femeie.

Democrații au folosit tema avortului în campania electorală pentru alegerile din 2022 și în alegerile parțiale din ultimii ani pentru a atrage alegătorii nemulțumiți de restricțiile promovate de republicani.

Propuneri legislative ale democraților

Burch, care candidează din nou pentru Senatul statal în acest an, a recunoscut, de asemenea, că prin anunțul său a vrut să pună în lumină o măsură propusă de democrați, care ar crea un drept constituțional la avort în statul sudic american.

„Dacă Legislativul din Arizona nu va opera în realitate, atunci oamenii din Arizona trebuie să aibă ocazia de a putea prelua ei înșiși controlul asupra unora dintre aceste decizii”, a spus Burch.

Două proiecte de lege privind avortul propuse în acest an de democrați nu au primit audieri în comisie, inclusiv unul care ar abroga o lege veche, care incriminează aproape toate avorturile.

Curtea Supremă din Arizona analizează soarta acestei legi, care datează din 1864. Într-o hotărâre din 2022, o instanță inferioară a concluzionat că medicii nu pot fi acuzați pentru efectuarea unui avort în primele 15 săptămâni de sarcină, deoarece alte legi din Arizona le-au permis de-a lungul anilor să efectueze avorturi.

În afară de eforturile lor în legislativul din Arizona, susținătorii dreptului la avort au început vara trecută să facă presiuni pentru a cere alegătorilor să creeze un drept constituțional la avort. Dacă susținătorii vor strânge suficiente semnături, Arizona ar putea organiza un referendum.

Amendamentul constituțional propus ar garanta dreptul la avort până în momentul în care un făt poate supraviețui în afara uterului, de obicei în jurul a 24 de săptămâni de sarcină. De asemenea, ar permite avorturi ulterioare pentru a salva viața mamei sau pentru a-i proteja sănătatea fizică sau mentală.

Organizatorii acestui demers vor trebui să strângă 384.000 de semnături de la alegătorii înregistrați până în iulie pentru a pune întrebarea pe buletinul de vot din noiembrie.