​28 de persoane au primit pedepse cu închisoarea de până la 18 luni, marți, în cel mai mare dosar de hărțuire online din Franța, scriu BFMTV și BBC. Cazul a vizat campania de amenințări împotriva lui Magali Berdah, o cunoscută vedetă pe rețelele sociale din Franța.

Magali BerdahFoto: Magali Cohen / AFP / Profimedia

Judecătorii i-au găsit pe cei acuzați vinovați de hărțuirea lui Magali Berdah, observând că aceștia au fost stimulați de o campanie pornită de rapperul francez Booba împotriva „influencerilor hoți”.

Avocații lui Berdah au subliniat că hărțuirea a avut „consecințe reale” asupra sănătății mintale a acesteia.

Booba se confruntă cu un proces separat și neagă hărțuirea în formă agravantă, scrie BBC.

Berdah și-a construit o carieră impresionantă în Franța ca expertă în lifestyle și modă, devenind în timp și agentă pentru alte vedete de pe rețelele sociale, prin intermediul companiei sale, Shauna Events.

Avocații ei au declarat că postările lui Booba, pe numele real Élie Yaffa, au încurajat o „gloată” de oameni să trimită mesaje pline de ură și insultătoare clientei lor, lucru pe care Booba l-a negat.

Instanța a declarat că fiecare dintre inculpați „a ales în mod conștient să se alăture” hărțuirii cibernetice.

Berdah este la rândul ei investigată pentru spălare de bani și fraudă

Acuzații, cu vârste cuprinse între 20 și 49 de ani, au primit pedepse cu închisoarea între patru și 18 luni, unele dintre ele cu suspendare, scrie BFMTV.

Ei au fost de asemenea condamnați la o amendă de 700 de euro și au fost obligați să plătească victimei lor o despăgubire suplimentară combinată de 54.000 de euro.

Berdah, cunoscută în Franța ca „regina influencerilor”, a salutat sentința ca pe o „victorie frumoasă”, după ce anterior declarase în fața instanței că hărțuirea a adus-o „la un pas de a se arunca (pe fereastră)”.

„Viața mea a fost distrusă timp de doi ani din această cauză”, a spus ea. „În sfârșit, am fost recunoscută ca victimă”, a adăugat ea.

Avocații ei au declarat că aceste condamnări arată că „nimeni nu este în siguranță în spatele tastaturii”.

Berdah are însă și alte probleme. Ea urmează să fie audiată în instanță pentru o acuzație separată de spălare de bani, iar compania sa de marketing Shauna Events este investigată pentru fraudă.