​Banca Japoniei (BOJ) a pus capăt marți la opt ani de rate negative ale dobânzii și la alte rămășițe ale politicii sale monetare neortodoxe și a recurs la o măsură istorică, renunțând la accentul pus, timp de decenii, pe relansarea creșterii economice prin stimulente monetare masive, transmite Reuters.

Ghișeu la o bancă din JaponiaFoto: Motortion | Dreamstime.com

Deși această măsură reprezintă prima majorare a ratei dobânzii în Japonia în ultimii 17 ani, ea menține în continuare dobânzile în jurul valorii de zero, în condițiile în care redresarea economică fragilă obligă banca centrală să meargă mai încet cu creșterile costurilor de împrumut, spun analiștii.

Schimbarea face ca Japonia să fie ultima bancă centrală care a ieșit din sfera ratelor negative și pune capăt unei ere în care factorii de decizie din întreaga lume au încercat să susțină creșterea economică prin bani ieftini și instrumente monetare neconvenționale.

„Am revenit la o politică monetară normală care vizează ratele dobânzilor pe termen scurt, la fel ca și alte bănci centrale", a declarat guvernatorul BOJ, Kazuo Ueda, în cadrul unei conferințe de presă, după anunțarea deciziei.

„Dacă trendul de creștere al inflației se va mai accentua puțin, acest lucru ar putea duce la o creștere a dobânzilor pe termen scurt", a spus Ueda, fără a detalia ritmul, momentul și probabilitatea unor noi majorări de dobândă.

Prin această decizie, ce era așteptată de aproape toată lumea, BOJ a renunțat la politica pusă în aplicare începând din 2016 de fostul guvernator Haruhiko Kuroda, care aplica o taxă de 0,1% asupra unor rezerve în exces pe care instituțiile financiare le aveau parcate la banca centrală.

BOJ a decis ca dobânda overnight să fie noua sa dobândă de politică monetară și să o țină în intervalul 0 - 0,1%, plătind o dobândă de 0,1% la depozitele ținute la banca centrală.

„BOJ a făcut astăzi primul pas, timid, spre normalizarea politicii monetare", a declarat Frederic Neumann, economist șef pentru Asia la HSBC în Hong Kong.

„Renunțarea la ratele negative ale dobânzii, mai ales, semnalează încrederea BOJ că Japonia a ieșit din ghearele deflației", a adăugat el.