Luni seara, presedintele George Bush soseste in Ucraina pentru o vizita de doua zile. La Kiev au fost luate masuri de securitate fara precedent, in oras au fost mobilizati 5.000 de politisti si militari ai trupelor de interne, iar garda liderului american a primit permisiunea de a trage focuri de avertisment si intimidare, anunta situl NEWSru.ua.

Principalul subiect al discutiilor – perspectivele de aderare a Ucrainei la structurile Aliantei. Cu ocazia vizitei lui Bush, care a promis sa-i convinga pe partenerii lui din NATO ca Ucraina este gata sa fie inclusa in Planul de actiuni, capitala tarii a fost adusa, practic, in stare de asediu.

Opozantii intrarii Ucrainei in blocul militar l-au intampinat insa pe Bush cu pancarte “graitoare”: “Yankee go home” si “Fuck Bush”. La mitingul anti-NATO din centrul Kievului, organizat de Partidul Comunist, s-au adunat peste 5.000 de persoane.

Pe acest fundal, autoritatilor au cerut locuitorilor capitalei sa evite deplasarile in centrul orasului, sa iasa la balcoanele si ferestrele locuintelor, sau sa se uce pe acoperisurile cladirilor. “Locuitorii vor fi privati de posibilitatea de a se deplasa in centrul localitatii, iar cei care locuiesc in perimetrul central vor fi obligati sa ajunga acasa pe jos – in spatiul respectiv nu circula nimic in afara coloanelor si masinilor oficiale”, au anuntat reprezentantii Guvernului.

In ceea ce priveste agenda de lucru – Bush va avea marti, 1 aprilie, o intrevedere separata cu premierul Iulia Timosenko. Vor fi examinate aceleasi probleme ca la discutiile cu Viktor Iuscenko – de la integrarea in NATO, la adancirea colaborarii economice si comerciale.

Intre timp, ministrul ucrainean al apararii, Iuri Ehanurov, a repetat ca pe teritoriul tarii nu vor exista baze NATO si nici rachete indreptate spre Rusia.

"Indiferent de oportunitatea strategica, Ucraina nu-si va orienta niciodata rachetele sale spre Rusia”, a spus el la o conferinta de presa. In acelasi timp, el nu a exclusiv posibilitatea ca din partea Rusiei sa apara unele amenintari la adresa securitatii Ucrainei. “Admit o asemenea eventualitate”, a spus Ehanurov.