Fostul comisar european Mariya Gabriel, în prezent ministrul de externe al Bulgariei, a acceptat luni să formeze noul guvern după demisia premierului Nikolai Denkov, relatează Reuters.

Mariya GabrielFoto: Vondrouš Roman / ČTK / Profimedia

Denkov și-a dat demisia în data de 5 martie ca parte a rotativei guvernamentale convenite cu partidul GERB de centru-dreapta din care face parte Gabriel. GERB și blocul pro-occidental „Continuăm schimbarea” au ajuns la un acord de guvernare după alegerile parlamentare din aprilie anul trecut, al cincilea scrutin legislativ în țara vecină în doar doi ani, acesta prevăzând exercitarea prin rotație a funcției de prim-ministru.

„Acesta nu este un joc politic, ci respectarea cuvântului dat, o expresie a continuităţii, a fair-play-ului politic şi a respectului pentru cetăţeni”, a declarat Nikolai Denkov după ce și-a prezentat demisia mai devreme în cursul lunii. „Acum onorez angajamentul pe care ni l-am asumat prin declaraţia comună din 6 iunie 2023”, a adăugat el.

„Accept acest mandat cu un simț al răspunderii întrucât Bulgaria are nevoie de stabilitate”, a declarat luni Gabriel, un fost Comisar european pentru economia digitală între 2017 și 2019 și apoi pentru inovație, cercetare, cultură, educație și tineret între 2019 și 2023, când s-a întors în guvernul bulgar pentru a ocupa portofoliul relațiilor externe.

Mariya Gabriel ar putea fi și prim-ministru, și ministru de externe al Bulgariei

La alegerile din aprilie 2023, GERB a ieşit pe primul loc, câştigând 69 de mandate parlamentare din totalul de 240. Blocul condus de „Continuăm schimbarea” a obţinut 64 de mandate.

GERB (Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei)este partidul condus de fostul premier Boiko Borisov, care și-a prezentat demisia în urma alegerilor din 2021, acestea fiind marcate de luni de zile de proteste împotriva guvernării sale. Deși partidul său a câștigat alegerile organizate cu 3 ani în urmă, GERB și-a pierdut atunci majoritatea în parlament.

Mariya Gabriel a mai declarat luni că speră ca lista noului cabinet să fie finalizată în cursul acestei zile întrucât între cele două formațiuni politice „nu există divergențe cu privire la prioritățile țării”.

Deocamdată nu este clar dacă Gabriel va continua să exercite și funcția de ministru de externe în viitorul executiv de la Sofia, un lucru cerut de GERB partenerilor de guvernare mai devreme în cursul lunii martie.