Mii de persoane din Fâșia Gaza se află în stare de foamete ca urmare a acțiunilor Israelului, a avertizat luni șeful diplomației europene Josep Borrell la o conferință privind ajutorul umanitar pentru Gaza, potrivit Reuters.

Josep BorrellFoto: Simon Wohlfahrt/ AFP/ Profimedia

„În Gaza nu mai suntem în pragul foametei, suntem într-o stare de foamete, care afectează mii de oameni", a declarat Borrell la deschiderea unei conferinţe privind ajutorul umanitar pentru Gaza la Bruxelles, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

„Acest lucru este inacceptabil. Foametea este folosită ca armă de război. Israelul provoacă foamete", a spus el.

El a acuzat direct Israelului pentru situația cu care se confruntă palestinienii din Gaza. „Acest lucru este inacceptabil. Foametea este folosită ca armă de război. Israelul provoacă foamete", a acuzat Borrell.

Israelul respinge acuzațiile lui Borrell

Declarațiile oficialului european au atras nemulțumirea guvernului israelian. Israel Katz, ministru de externe al Israelului, i-a cerut lui Borrell să „înceteze să atace Israelul şi să recunoască dreptul la autoapărare împotriva crimelor Hamas”.

Într-o postare pe X, Kanz a subliniat că Israelul a permis tuturor să ofere sprijin umanitar populației din Gaza, dar acest demers a fost perturbat de luptătorii Hamas.

ONU: Foametea, iminentă în nordul Gazei

Tot luni, un raport al ONU a transmis că în nordul Gazei, unde locuiesc 300.000 de persoane, izbucnirea foametei este iminentă până în luna mai.

De asemenea, numărul persoanelor care se confruntă cu „foamete catastrofică” a crescut la 1,1 milioane, aproximativ jumătate din populația din Fâșie Gaza.

Peste 30.000 de palestinieni, uciși în timpul războiului

Ministerul Hamas al Sănătății din Fâșia Gaza a afirmat luni că peste 31.726 de palestinieni au fost uciși și 73.792 au fost răniți în ofensiva militară israeliană asupra Fâșiei Gaza începând cu 7 octombrie. Aproximativ 81 de palestinieni au fost uciși și 116 răniți în ultimele 24 de ore, potrivit sursei citate.

Circa 1.200 de israelieni au fost uciși pe 7 octombrie când luptătorii Hamas au declanșat un atac surpriză asupra teritoriului israelian, iar circa 250 au fost luați prizonieri și duși în Gaza.