​Potrivit sondajelor oficiale, Putin se bucură de o intenţie de vot de peste 80%, aşa că ar putea obține cea mai mare victorie electorală a sa de când a venit la putere în 2000. Pentru a chema cât mai multe persoane la urne, autoritățile din Rusia au pus la bătaie premii mai mult sau mai puțin ciudate.

Alegeri prezidențiale în Rusia - Secție de votare din BelgorodFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Deși toată lumea cunoaște deznodământul alegerilor din Federația Rusă, unde Vladimir Putin urmează duminică să-și adjudece cel de-al cincilea mandat, autoritățile urmăresc să se înregistreze o prezență record la urne care i-ar permite să dovedească sprijinul masiv față de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Autoritatea electorală a anunțat că vineri au votat deja aproape o treime din cei 112 milioane de ruşi cu drept de vot.

Generozitatea autorităților ruse la secțiile de votare a venit sub diferite forme, notează POLITICO, care a trecut în revistă premiile promise celor care vor pune ștampila pe un buletin de vot la alegerile prezidențiale din Rusia care au început vineri și se vor încheia duminică.

În regiunea Chelyabinsk, un spital local a promis alegătorilor teste de sânge gratuite și chiar consultații ginecologice la fața locului, în timp ce la alte secții de votare au fost împărțite doar clătite.

Vineri, în prima zi de vot, presa de stat relata că în cel puțin 400 de localități prezența la urne a fost de 100%.

Pe măsură ce votul a început, au început să apară relatări despre câștigătorii norocoși ai premiilor puse la bătaie la o tombolă. În Siberia, o femeie de serviciu a spus că a câștigat un apartament, în timp ce o polițistă a câștigat o mașină.

Dar nu toate recompensele pentru prezența la vot au fost materiale. În orașul siberian Tyumen, o secție de votare a promis alegătorilor șansa de a se imortaliza cu Tucker Carlson, primul occidental care a realizat un interviu cu Putin, după declanșarea războiului.

Mai exact, un un decupaj de carton în mărime naturală a jurnalistului american.