Vasile Bănescu a reacționat vineri seară la declarațiile lui Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, care a afirmat că „românii nu sunt o națiune”.

Vasile BănescuFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Românii nu sunt o națiune”, afirmă scrâșnit vocea sufocată de ură a Nimicului din miezul unei scelerate propagande. Altfel, un mare ctitor.”, scrie Bănescu.

El avertizează și asupra modului în care românii se inflamează la astfel de declarații:

„Patriotul hotărît, naționalistul exclusiv, românul pînă în măduva oaselor” va lua, desigur, năprasnică atitudine de la cea mai înaltă tribună, spulberând această ofensă, aceste grele, nemaiauzite cuvinte. Nu poate fi altfel. O știm tot de la Caragiale: „Să te păzească Dumnezeu să ataci România lui oricît de pe departe, căci moftangiul român e aci gata să te zdrobească.”

Românii, după cum se știe, nu sunt o națiune, ci un mod de viață. Părea că nu ne mai poate surprinde nimic. Liderii europeni - idioți, slabi, nimicuri. Dar nu, ne-au dat un motiv din nou. Vor să returneze aurul României”, a scris Medvedev într-o postare făcută pe pagina sa de Vkontakte, echivalentul rusesc al Facebook.

Medvedev afirmă că „românii nu sunt o națiune” este un citat din filmul rusesc „Brat 2” (2000) al regizorului răposat Alexei Balabanov.

Fostul președinte și premier rus mai spune în postarea sa că guvernul sovietic a naționalizat în 1918 tezaurul României pentru „comportamentul necorespunzător” al României și că ulterior țara noastră a refuzat să „plătească datoriile” sale către „Imperiului Sovietic”.

„România a acceptat acest lucru și apoi a primit de la noi renunțarea la reparațiile pentru perioada sa nazistă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ei bine, acum, din nou, apetitul s-a reînviat la diferiți idioți din Parlamentul European”, și-a continuat el mesajul.

„Ei bine, chiar nu știu ce să răspund la o asemenea obraznicie. UE a furat active de 300 de miliarde de dolari de la Rusia și cere să returneze aurul României”, a mai notat Medvedev, cu referire la activele rusești înghețate de blocul comunitar.

„În limba rusă nu ai ce să spui, doar: du-te dracului”, și-a încheiat Medvedev mesajul de vineri.