Kremlinul a declarat joi că președintele rus Vladimir Putin „ar trebui respectat și ascultat”, nu temut, răspunzându-i astfel președintelui lituanian Gitanas Nauseda care afirmase cu o zi în urmă că în țara sa nimeni nu se teme de președintele Rusiei, relatează Reuters.

Dmitri PeskovFoto: Vyacheslav Prokofyev / TASS / Profimedia

Nauseda a făcut comentariul după ce a fost întrebat cu privire la atacul cu ciocanul ce a avut loc marți seara la Vilnius împotriva disidentului rus Leonid Volkov, un apropiat și fost șef de cabinet al lui Alexei Navalnîi.

Președintele lituanian a declarat miercuri că atacul ar fi putut fi organizat sub „influența” autorităților ruse și că el a fost cu siguranță planificat.

„Este clar că astfel de lucruri sunt planificate și nu trebuie să fim surprinși. Dar vreau să precizez că serviciile vor evalua, vor efectua o anchetă și, sper, vor găsi responsabili. Îi pot spune un singur lucru lui Putin: nimeni nu se teme de tine aici”, a adăugat Nauseda.

Întrebat joi despre aceste comentarii ale liderului de la Vilnius, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că oamenii nu trebuie să se teamă de Vladimir Putin.

„Putin nu trebuie să fie temut, Putin ar trebui să fie respectat și ascultat”, a afirmat acesta în timpul conferinței sale zilnice de presă.

Kremlinul afirmă că Lituania trebuie să răspundă la întrebările despre atacul împotriva disidentului Leonid Volkov

Peskov nu a dorit însă să comenteze asupra atacului împotriva lui Volkov, justificându-și refuzul prin faptul că acesta a avut loc pe teritoriul altei țări și spunându-le jurnaliștilor ruși să își adreseze toate întrebările pe acest subiect autorităților lituaniene.

Tot joi, Vilmantas Vitkauskas, şeful centrului de criză guvernamental lituanian, a declarat că atacul ce a avut loc la Vilnius a fost profesionist şi bine planificat.

„Cu cât investigăm mai mult, cu atât mai clar devine faptul că operaţiunea a fost profesionistă, bine planificată”, a afirmat oficialul lituanian.

În urma atacului cu un ciocan în faţa domiciliului său, Leonid Volkov (43 de ani) a fost spitalizat pentru scurt timp pentru îngrijiri.

Soţia lui Volkov, Anna Biriukova, a publicat pe reţelele de socializare fotografii care arată rănile suferite de soţul său, între care un ochi vânăt, o pată roşie pe frunte şi sânge la un picior.