Patriarhul Neofit, un teolog blând care a încercat să restabilească reputația Bisericii Ortodoxe bulgare afectată de legăturile cu oameni de afaceri și cu poliția secretă comunistă, a murit la vârsta de 78 de ani, a anunțat miercuri seara târziu biserica, citată de Reuters.

Patriarhul Neofit al BulgarieiFoto: Georgi Paleykov/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„După o boală îndelungată, Sanctitatea Sa Patriarhul Bulgariei și Mitropolitul Neofit al Sofiei, arhiepiscopul Sfintei noastre Biserici Ortodoxe natale, a murit la Academia Medicală Militară (VMA-Sofia) la ora 22:22, în urma unei insuficiențe multiple a organelor”, a precizat biserica într-un comunicat.

Neofit a fost întronizat în 2013 și i-a succedat Patriarhului Maxim, care a condus biserica între 1971 și până la moartea sa în 2012.

Aproximativ 80% din populația Bulgariei, cu o populație de 6,8 milioane de locuitori, sunt creștini ortodocși, dar reputația Bisericii Ortodoxe Bulgare a fost afectată după ce o comisie de istorie a arătat, în ianuarie 2012, că 11 dintre cei 15 episcopi ai săi au colaborat cu fosta poliție secretă din perioada comunistă.