Australienii au cheltuit într-un an aproximativ 12,4 miliarde de dolari australieni (8,2 miliarde dolari americani) pe cocaină, heroină, ecstasy şi metamfetamină, arată rezultatele unui raport elaborat de Comisia australiană pentru informaţii privind infracţionalitatea (ACIC), relatează miercuri agenția DPA, citată de Agerpres.

DroguriFoto: Sebastian L | Dreamstime.com

Aproximativ 10,5 miliarde de euro au fost cheltuite numai pentru metamfetamină în perioada august 2022-august 2023, potrivit raportului ACIC.

Analiza apelor reziduale a arătat o creştere de 1,5 - 10,5 tone a consumului naţional de metamfetamină. În total, peste 16,5 tone de metamfetamină, cocaină, heroină şi ecstasy (sau MDMA) au fost consumate în intervalul august 2022-august 2023.

Australienii au consumat peste 30 de tone de droguri într-un an

Creşterea de 17% faţă de anul precedent a fost cauzată în special de creşterea cu câte 19% a cantităţii de cocaină şi a celei de metamfetamină consumate. Alte 13,6 tone de canabis consumate au făcut ca la nivel naţional cantitatea consumată din cele cinci droguri ilegale să depăşească 30 de tone într-o perioadă de un an.

Şefa ACIC, Heather Cook, a afirmat că sporirea consumului de metamfetamină este îngrijorătoare în special „din cauza suferinţelor semnificative pe care le cauzează comunităţii”.

„Grupurilor angajate în traficul şi producţia de droguri ilegale nu le pasă de legi sau de suferinţele pe care comerţul lor le cauzează. Ei au capacităţi, resurse şi rezistenţă şi acţionează la nivel transnaţional”, a mai spus Cook.

Studiul a analizat situaţia a 14,5 milioane de australieni - aproximativ 57% din populaţia ţării - şi se bazează pe mostre de apă reziduală colectate din Australia în august şi octombrie 2023.

FOTO Articol: Sebastian L | Dreamstime.com.