Startup-ul Space One, cu sediul în Tokyo, a eșuat în tentativa de a deveni prima firmă privată din Japonia care să lanseze un satelit pe orbită, după ce racheta Kairos a fost cuprinsă de flăcări la doar câteva secunde după decolare, scrie presa niponă.

Racheta Kairos in momentul explozieiFoto: Masahiro Sugimoto / AP / Profimedia

Racheta Kairos (18 metri și 23 de tone), care transporta un satelit guvernamental a încercat să decoleze din Kushimoto, prefectura Wakayama, la scurt timp după ora 11 dimineața.

Racheta a explodat în aer la scurt timp după lansare, cu rămășițele căzând într-o zonă muntoasă din apropiere și în mare. Imaginile transmise de posturile de știri au arătat fragmente ale rachetei întinse pe pământ, în timp ce pompierii încercau să stingă incendiul stârnit.

Lansarea fusese amânată sâmbătă, cu 10 minute înainte de lansare, după ce anterior mai suferise alte 4 amânări, invocând diverse motive.

Space One a fost înființat în iulie 2018 și își propunea trecerea serviciilor de lansare a sateliților din sectorul public în cel privat, promițând 20 de lansări până în 2030.

La nivel global, numărul lansărilor de sateliți a crescut de zece ori în ultimul deceniu, ajungând la un record de 2.368 în 2022, potrivit Cabinetului.

Dintre toate lansările, peste 1.630 de lansări aparțin SpaceX.