Liderii polonez și american au discutat despre dezvoltarea cooperării în domeniul energiei nucleare, a declarat marți președintele polonez Andrzej Duda reporterilor, după ce o delegație condusă de el și de premierul Donald Tusk s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden, potrivit Reuters.

Andrzej DudaFoto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Polonia intenționează să investească în energia nucleară pentru a-și reduce emisiile de carbon și pentru a renunța treptat la cărbune. Guvernul anterior al Partidului Lege și Justiție (PiS) alesese Westinghouse Electric Co ca furnizor de tehnologie. Ulterior, compania s-a asociat cu cea mai mare firmă americană de inginerie - Bechtel.

Cabinetul lui Tusk a confirmat că Polonia are nevoie de energie nucleară, dar a declarat că va face un audit al proiectului început de predecesorii săi.

„Mâine voi merge în Georgia, unde voi vizita cea mai modernă centrală nucleară americană”, a declarat Duda. „Una foarte asemănătoare va fi construită ... în țara noastră. Am vorbit și astăzi despre acest lucru ... despre dezvoltarea acestei cooperări atunci când vine vorba de energia nucleară convențională și de protecția climei.”

Varșovia plănuia să construiască prima sa centrală nucleară pe coasta baltică până în 2033, dar analizează acum dacă proiectul poate fi finalizat la timp, pe fondul întârzierilor pe care le-a suferit în timpul guvernului anterior.