Piața bursieră din Statele Unite ale Americii pare să se afle într-o nouă bulă financiară. Nu a trecut mult după masiva bulă din perioada pandemiei, aprilie 2020-ianuarie 2022, în care valorile financiare au fost umflate pe toate clasele importante de active (obligațiuni, acțiuni și real estate), că am intrat într-o nouă epocă: „moartea inflației” și isteria AI care a cuprins investitorii care au reaprins mania speculativă din piața bursieră și au reumflat bula.

Statuia din fața Bursei din New YorkFoto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

În general, bulele speculative sunt relativ ușor de reperat. Mania lalelelor, bula bursieră din 1929, bula dot-com şi bula imobiliară din Statele Unite au toate caracteristici similare. Multe se regăsesc și pe piața bursieră americană din prezent.

Multiplii de evaluare a companiilor și prețurile acțiunilor ajung la valori astronomice, investitorii mici și mari se împrumută ca să intre cu sume mai însemnate în piață, listările de companii cresc în număr, deoarece firmele și bancherii de investiții profită de oportunitatea listării la prețuri umflate. Per total, poziționarea investitorilor devine extrem de „lacomă” pe partea „bullish”, a „taurilor” care mizează pe creșterea prețurilor la bursă.

Citește continuarea pe Panorama.ro.