Primul ministru al Ungariei, socialistul Ferenc Gyurcsany, a concediat-o luni pe Agnes Horvath, ministrul Sanatatii, membru al Partidului Alianta Democratilor Liberi, intr-o remaniere care ar putea cauza, conform analistilor, o criza guvernamentala.

Conflictul dintre socialistii lui Gyurcsany si Alianta Democratilor Liberi, parteneri de guvernare in urma rezultatelor slabe obtinute la alegeri, ar putea pune capat reformelor economice, periclita reducerea deficitului bugetar si ar putea duce chiar la caderea primului ministru, informeaza Reuters.

Ruptura in coalitie s-a produs de sambata, cand Gyurcsany a transmis partidului sau ca va renunta la reformele din sanatate promovate de Democratii Liberi, in incercarea de a reduce deficitul bugetar care a atins pragul de 9.2% din PIB, cel mai mare din Uniunea Europeana.

“Decizia lui Ferenc Gyurcsany de a o concedia pe Agnes Horvath, ministrul sanatii, care respecta programul guvernamental, este inacceptabila pentru Democratii Liberi”, a declarat liderul partidului pentru jurnalisti.

Socialistii evita idea unei rupturi in coalitie inainte de alegerile din 2010.”Cred ca aceasta coalitie va ramane unita pana in 2010. Cred ca ambii parteneri vor ajunge la concluzia ca, in temeni de stabilitate, pastrarea coalitiei este cheia, insa trebuie sa ne revizuim obiectivele politice”, a declarat deputatul Ferenc Juhasz, presedintele Partidului Socialist.

Criza guvernamentala se reflecta si la nivel economic, ea fiind atent urmarita de investitorii straini, ingrijorati de o posibila crestere a deficitului bugetar.

In ciuda asigurarilor date de premier ca guvernul va continua sa actioneze pentru reducerea deficitului bugetar pana la 3.2% din PIB in 2009, putini investitori sunt optimisti, avand in vedere excesele anterioare.