Liderul republican al Camerei Reprezentanţilor a SUA, Mike Johnson, i-a cerut duminică preşedintelui democrat Joe Biden să prezinte „scuze” pentru modul în care tratează cazul uciderii unei studente, crimă a cărei suspect este un migrant venezuelean şi care a readus tema imigraţiei în centrul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, relatează agențiile AFP și Agerpres.

Joe BidenFoto: Andrew Harnik / AP / Profimedia

Preşedintele democrat în vârstă de 81 de ani „se înjoseşte în faţa bazei sale (electorale) şi arată deferenţă faţă de un bărbat care nu o merită. Acest bărbat este un imigrant ilegal care ucis-o cu sălbăticie pe Laken Riley”, a scris duminică Mike Johnson pe reţeaua socială X.

Studentă la Medicină, Laken Riley, în vârstă de 22 de ani, a fost ucisă luna trecută în timp ce-şi făcea jogging-ul matinal într-un parc al Universităţii din Georgia. Suspectul a fost arestat.

Republicanii, inclusiv fostul preşedinte Donald Trump, care cel mai probabil se va confrunta din nou cu Biden în noiembrie, văd în acest caz o consecinţă a politicii de imigraţie prea permisive promovate de actuala administraţie.

Înainte de a urca joi la tribuna Congresului pentru discursul său privind Starea Uniunii, Joe Biden s-a regăsit pentru scurt timp faţă în faţă cu o aleasă republicană din statul Georgia, Marjorie Taylor Greene, care i-a înmânat preşedintelui un ecuson pe care era scris mesajul: „Rostiţi-i numele: Laken Riley”.

În timpul discursului său, preşedintele a arătat ecusonul şi a rostit numele studentei asasinate, chiar dacă l-a stâlcit puţin, pronunţând „Lincoln Riley” în loc de „Laken Riley”. „A fost o studentă inocentă asasinată de un imigrant ilegal. Acest lucru este sigur”, a spus Biden. „Dar, câte din miile de persoane asasinate sunt ucise de imigranţi ilegali?”, a nuanţat el în continuare, asigurând că, spre deosebire de rivalul său Trump, el nu „va demoniza” imigranţii.

Declaraţia sa i-a adus însă critici nu doar din partea republicanilor, ci şi din propria lui tabără democrată, care i-a reproşat că a folosit termenul de „ilegal” în referirea la suspectul migrant.

Prin urmare, într-un interviu acordat sâmbătă postului MSNBC, Joe Biden a revenit asupra declaraţiei sale, afirmând că este vorba despre un migrant „fără acte”.