Alianțele de centru-dreapta și de centru-stânga sunt aproape egale în sondajele preelectorale, iar partidul de extremă-dreapta Chega ar putea fi cel care va înclina balanța. Peste un sfert din cei 10,8 milioane de alegători ai Portugaliei votaseră până la prânz, potrivit autorității electorale.

Presedinte Marcelo Rebelo de SousaFoto: Palinchak | Dreamstime.com

Rata de participare este mai mare decât cea înregistrată la prânz în ziua alegerilor din 2022, când Portugalia a organizat ultima dată votul legislativ. Acel vot din 2022 a fost caracterizat de o rată ridicată de abținere, aproape jumătate dintre alegătorii eligibili rămânând acasă, scrie Politico.

Președintele Consiliului Electoral Național, Fernando Anastácio, a spus că cifrele de la prânz sugerează că participarea generală ar putea fi mai mare de data aceasta. Alegerile anticipate de duminică au loc la patru luni după demisia bruscă a prim-ministrului socialist António Costa în urma unei anchete privind traficul de influență din toamna trecută.

Sondajele preelectorale au indicat că blocul de centru-dreapta condus de coaliția Alianța Democrată are un ușor avans față de blocul de centru-stânga condus de Partidul Socialist, dar niciuna dintre părți nu va obține o majoritate de guvernare în parlamentul țării.

Următorul guvern al Portugaliei ar putea depinde în cele din urmă de partidul de extremă-dreapta Chega, despre care sondajele sugerează că ar putea lua 20% din voturi.

Alegerile naționale din Portugalia sunt ultimele programate să aibă loc înainte de votul Parlamentului European din iunie.