Președintele SUA, Joe Biden, a declarat sâmbătă, într-un interviu pentru MSNBC, că amenințarea Israelului de a invada Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, ar fi „linia roșie" pentru premierul Benjamin Netanyahu, dar apoi a revenit imediat asupra declarației, afirmând că nu există o linie roșie și că „nu voi abandona niciodată Israelul", transmite Reuters.

Joe Biden si Benjamin NetanyahuFoto: White House Photo / Alamy / Profimedia Images

Într-un schimb de declarații oarecum contradictorii cu interlocutorul său, Biden a spus că „nu pot avea încă 30.000 de palestinieni morți ca urmare a luptei împotriva" militanților Hamas.

Biden și consilierii săi l-au îndemnat în termeni fermi pe Netanyahu să nu lanseze o ofensivă majoră în Rafah până când Israelul nu va elabora un plan de evacuare în masă a civililor din ultima zonă din Gaza pe care nu a invadat-o încă cu forțe terestre.

Mai mult de jumătate din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza se adăpostesc în zona Rafah.

„Există alte modalități de a aborda, de a face față ... traumei provocate de Hamas", a declarat Biden, referindu-se la ravagiile grupării islamiste din 7 octombrie în sudul Israelului, în care au fost ucise 1.200 de persoane.

Întrebat dacă o invazie israeliană la Rafah ar fi o linie roșie pentru el cu Netanyahu, Biden a spus: „Este o linie roșie, dar nu voi abandona niciodată Israelul. Apărarea Israelului este în continuare esențială. Așa că nu există o linie roșie (în care) voi opri orice armament, astfel încât să nu mai aibă Cupola de Fier care să îi protejeze".

Biden a insistat, totuși, că Netanyahu "trebuie să acorde mai multă atenție vieților nevinovate care se pierd ca urmare a acțiunilor întreprinse".

El și-a reiterat apelul pentru o încetare a focului de șase săptămâni pentru eliberarea ostaticilor și livrarea de ajutoare, deși negocierile par să fi intrat în impas.

Întrebat dacă se mai poate ajunge la o încetare a focului înainte de luna sfântă musulmană a Ramadanului, care începe în jurul datei de 10 martie, Biden a declarat: „Cred că este întotdeauna posibil. Nu renunț niciodată la asta".