Două tinere au fost arestate în Iran în urma difuzării unei înregistrări video în care acestea dansau pentru a sărbători apropiata sosire a Anului Nou persan, a anunțat sâmbătă presa locală, potrivit France Presse.

Tânără iraniană, îmbrăcată ca Hajji Firuz, simbol al Anului Nou Persan, dansând în bazarul Tajrish din TeheranFoto: Morteza Nikoubazl/NurPhoto/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia

Videoclipul în care cele două tinere dansează în apropierea Pieței Tajrish, un loc popular din nordul Teheranului, a devenit viral pe rețelele de socializare în ultimele zile.

„Procurorul din Teheran a ordonat arestarea a două femei care au încălcat normele sociale dansând în Tajrish", a relatat agenția de presă Tasnim.

Cele două tinere erau îmbrăcate ca Hadji Firouz, un personaj folcloric înveștmântat în roșu al cărui dans și cântece anunță sosirea Norouz, Anul Nou iranian care începe pe 20 martie anul acesta.

Legea islamică în vigoare în Iran interzice dansul femeilor cu bărbați sau dansul femeilor singure în public.

Numeroase videoclipuri cu femei dansând în locuri publice, în special în metrou, au devenit virale în Iran în ultimele luni, în urma mișcării de protest care a zguduit țara la sfârșitul anului 2022, după moartea lui Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani arestată de poliția morală pentru că nu a respectat codul vestimentar strict al țării, mai notează AFP.