La aproape doi ani de la întreruperea negocierilor cu Uniunea Europeană în vederea îmbunătăţirii relaţiilor bilaterale, Elveţia urmăreşte un nou început în raportul său cu Bruxelles-ul, informează sâmbătă dpa, citat de Agerpres.

ElvetiaFoto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Astfel, autorităţile de la Berna intenţionează să reia discuţiile cu Uniunea Europeană în această lună, a informat vineri Ministerul elveţian de Externe.

Guvernul a purtat consultări ample cu reprezentanţi regionali, asociaţii şi instituţii timp de mai multe săptămâni asupra cadrului relaţiei cu UE pe care vrea să îl definească.

A luat în considerare majoritatea recomandărilor şi a adoptat mandatul, a precizat Ministerul elveţian de Externe.

Elveţia doreşte să menţină accesul la piaţa internă a UE cu cât mai puţine obstacole, dar nu vrea să devină membru al Uniunii.

Elveția are acorduri cu UE din 1972. Acestea au fost modificate în mod regulat, deși nu toate negocierile au dus la încheierea un tratat. Consiliul Federal a întrerupt ultima dată negocierile privind un acord-cadru în 2021. Apoi au fost inițiate discuții exploratorii.

Fără acord, accesul Elveției la piața internă a UE amenință să se erodeze și mai mult.

Cele mai importante și controversate puncte ale viitoarelor negocieri:

Consiliul Federal și Comisia Europeană au convenit asupra unei „înțelegeri comune” toamna trecută. Acest document formează o bază comună. Se urmărește o așa-numită abordare de pachete cu acorduri în diferite sectoare.

Pe baza acestui fapt, Consiliul Federal a elaborat un proiect de mandat de negociere, care a fost acum adaptat în urma consultării cu grupurile de interese interne.

Obiectivul

Pe lângă Consiliul Federal, statele membre UE trebuie să aprobe și un mandat înainte de a începe negocierile. De îndată ce se întâmplă acest lucru, discuțiile pot începe. Consiliul Federal se așteaptă ca negocierile să înceapă în martie. Potrivit acordului, ambele părți negociatoare și-au propus ca obiectivul încheierii negocierilor până la sfârșitul anului 2024.

Negociatorii

Patric Franzen va conduce negocierile pentru Elveția în calitate de negociator șef. Este șeful Diviziei Europa a Departamentului Federal de Afaceri Externe (DFAE) și secretar de stat adjunct. Potrivit lui Franzen, Richard Szostak va conduce negocierile pe partea europeană. Diplomatul a fost deja implicat în negocierile privind Brexit pentru UE.

Cele mai importante puncte în discuție

Electricitate:

Scopul unui acord pe energia electrică este de a asigura securitatea aprovizionării și stabilitatea rețelei Elveției. Jucătorii de pe piața electrică elvețiană speră că un acord le va permite să participe pe piețele europene de energie pe picior de egalitate.

Consiliul Federal ar dori să negocieze o deschidere completă a pieței de energie electrică, care să permită micilor consumatori finali să se bucure în continuare de o aprovizionare de bază așa cum e reglementată în prezent

Libera circulație a persoanelor:

Consiliul Federal urmărește aplicarea deplină a Acordului privind libera circulație a persoanelor. Criticile au fost exprimate în special în două puncte: pe de o parte, partenerii sociali se tem că ar putea avea loc un dumpingul salarial din partea lucrătorilor străini și, pe de altă parte, Conferința Guvernelor Cantonale (KDK) solicită un mecanism de protecție împotriva posibilelor abuzuri în zona sistemului de asigurări sociale.

Elveția ar putea fi implicată în elaborarea legislației UE care o afecteazăâ

Pentru ca acordurile să fie sustenabile, se negociază adoptarea rapidă a legislației UE. Elveția ar putea fi implicată în elaborarea legislației UE care o afectează și ar rămâne suverană în modul de aplicare a acesteia.

Soluționare a litigiilor:

În cazul unei dispute între Elveția și UE, un comitet politic al ambelor părți ar trebui să caute o soluție. În cazul în care litigiul se referă la interpretarea dreptului UE, trebuie consultată Curtea Europeană de Justiție (CEJ). Interpretarea acestuia ar fi obligatorie pentru soluționarea litigiului.

Transport terestru:

Astăzi, Elveția depinde de soluții de tranziție care să permită trenurilor elvețiene să călătorească în străinătate. Pentru a obține o soluție pe termen lung, aspectele instituționale ar trebui clarificate în acordul de transport terestru. Aceasta înseamnă și deschiderea pieței către companiile feroviare străine, precizează guvernul național. Calitatea transportului public din Elveția nu trebuie compromisă în acest proces.

Ajutor de stat:

Pentru a nu denatura concurența economică, ajutorul de stat ar trebui limitat. Ajutoarele de stat includ subvenții, dar și alte beneficii financiare precum împrumuturi subvenționate sau reduceri fiscale. Sectoarele afectate ar fi transportul aerian și terestru și piața de energie electrică.

Programe ale Uniunii:

Elveția ar trebui să poată participa din nou la programele Uniunii în domeniile inovației, cercetării și educației, din care fusese exclusă din 2021. Odată cu începerea negocierilor, urmează să înceapă discuțiile pentru ca universitățile și instituțiile de învățământ superior elvețiene să poată participa la programul de cercetare Orizont din 2025.

Contribuție la coeziune:

Elveția ar trebui să aducă o contribuție financiară regulată anumitor state membre ale UE. Acest lucru ar permite Elveției să contribuie la reducerea disparităților economice și sociale din UE. Valoarea și periodicitatea plăților fac parte din negocieri.