Cel puțin cinci oameni au murit și alte zece au fost rănite în Fâșia Gaza vineri, după ce pachetele cu ajutoare lansate din avioane au căzut peste ei în tabăra Al Shati din vestul orașului Gaza, conform unui jurnalist prezent la fața locului, scrie CNN.

Ajutoare umanitare parașutate din avion, în Fâșia Gaza Foto: Captura de ecran

Khader Al Zaanoun a declarat pentru CNN că a fost martor la căderea pachetelor cu ajutoare din avioane deasupra taberei Al Shati, dar nu poate confirma ce țară a fost responsabilă pentru parașutarea lor.

Muhammad Al-Sheikh, șeful Departamentului de Îngrijiri de Urgență de la Complexul Medical Al Shifa din orașul Gaza, a confirmat că cinci persoane au fost ucise în incident. Potrivit lui Al-Sheikh, unii dintre cei răniți în incident au fost transferați în stare gravă în Spitalul Al Shifa.

Statele Unite și alte țări au lansat aerian ajutoare umanitare în Gaza, în condițiile în care Națiunile Unite au avertizat că sute de mii de persoane din această enclavă asediată se află în pragul foametei.

Prima lansare de ajutor a avut loc sâmbătă, livrând 38.000 de mese de-a lungul coastei Gaza într-o operațiune în colaborare cu Iordania.

După ce planurile de trimitere de ajutoare au fost anunțate de Joe Biden în urmă cu o săptămână, organizațiile umanitare au criticat aceste operațiuni ca fiind ineficiente.

„Lucrătorii umanitari se plâng întotdeauna că lansările aeriene sunt oportunități bune pentru fotografii, dar o modalitate proastă de a livra ajutoarele”, a declarat Richard Gowan, directorul Organizației Internaționale pentru Crize la ONU.