Unul dintre candidatii democrati pentru Casa Alba, Hillary Clinton, a respins solicitarile unor lideri ai partidului de a abandona cursa electorala pentru nominalizarea formatiunii la alegerile prezidentiale, transmite BBC.

Sustinatori ai principalului sau rival, Barack Obama, precum si lideri ai Partidului Democrat i-au cerut senatorului de New York sa renunte la cursa electorala pentru a nu afecta unitatea formatiunii.

Senatorul Patrick Leahy, un influent politician democrat si sustinator al lui Obama, a afirmat ca, prin continuarea cursei, Hillary Clinton "ajuta" Partidul Rpublican.

Fosta Prima Doamna a afirmat inca nu nu are "nicio intentie" de a abandona lupta. "Exista voci care spun: "Trebuie sa oprim aceste alegeri", a afirmat Clinton in timpul unui discurs tinut in Indianapolis (Indiana). "Nu credeam ca sustinem acest lucru in America. Credeam ca, dintre toti oamenii, noi stim ce important e sa le oferim tuturor o sansa sa-si faca vozile auzite", a precizat senatorul de New York.

La randul sau, Bill Clinton a declarat ca cei care cer abandonarea luptei electorale de catre sotia sa trebuie "sa se relaxeze".

"Oriunde unde merg, toti oamenii imi spun: "Sa nu care cumva sa o lasi sa renunte - nu ascultati de cei din Washington", a afirmat fostul presedinte, in timpul unui miting in Pennsylvania.

Pe de alta parte, Barack Obama a afirmat ca "in opinia mea, senatorul Clinton poate participa la infruntarea electorala atata vreme cat doreste - numele sau este pe buletinul de vot iar ea este un adversar formidabil". Obama a respins afirmatiile lui Leahy care afirmase vineri ca "Hillary Clinton are toate drepturile, mai putin un motiv puternic, ca sa ramana candidat atata vreme cat doreste".

Pana in prezent, Barack Obama are sprijinul a 1.623 de delegati democrati, iar Hillary Clinton se bucura de sustinerea a 1.499 de delegati. Candidatul partidului are nevoie de 2.025 de delegati pentru a obtine nominalizarea oficiala, lucru care este, in acest moment, dificil de realizat. Conventia Nationala a Partidului Democrat se va desfasura la sfarsitul lunii august in Denver (Colorado), iar rolul decisiv le va reveni, cred analistii, asa-numitilor super-delegati.

De asemenea, potrivit sondajelor de opinie, avantajul lui Obama in fata lui Clinton s-a majorat in ultimele saptamani, ajungand in acest moment la peste 10 procente.

Urmatoarele alegeri importante se vor desfasura in Pennsylvania, pe 22 aprilie.

Analistii sunt de parere ca infruntarea electorala dintre Clinton si Obama ar putea afecta unitatea partidului si sansele candidatului democrat de a-l infrange, la alegerile din 4 noiembrie, pe candidatul republican, John McCain.