Președintele Seimului, camera inferioară a parlamentului polonez, a decis să amâne dezbaterile privind dezincriminarea avortului până după alegerile locale din luna aprilie din cauza neînțelegerilor din coaliția premierului Donald Tusk asupra măsurii, relatează Euractiv.

Donald Tusk alaturi de sustinatori ai „Coalitiei Civice”Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Deși toate partidele care fac parte din coaliția de guvernare a lui Tusk sunt de acord că restricțiile stricte privind avortul care au fost implementate în timpul guvernării anterioare și care au intrat în vigoare în 2021 trebuie relaxate, ele nu sunt de acord cu privire la măsura în care ar trebui liberalizate întreruperile de sarcină.

Partidul centrist Polonia 2050 (membru al familiei Renew Europe), condus acum de președintele Seimului, Szymon Hołownia, și Partidul Popular Polonez doresc o revenire la așa-zisul „compromis privind avortul” din 1993, care a permis întreruperile de sarcină doar în anumite cazuri precum sarcinile rezultate în urma unui viol, care pun în pericol viața mamei sau în care fătul suferă de malformații congenitale grave.

În schimb, Coaliția Civică a lui Tusk dorește legalizarea avortului la cerere până în a 12-a săptămână a sarcinii.

Patru proiecte de lege privind dezincriminarea avortului în Parlamentul Poloniei

Alianța „Stânga” care face parte din coaliția lui Tusk dorește în schimb atât dezincriminarea întreruperilor de sarcină până în săptămâna a 12-a, cât și a ajutorului acordat pentru avort, depunând două proiecte de lege în acest sens în parlament încă din luna noiembrie a anului trecut, când acesta a avut sesiunea sa inaugurală.

Prin urmare, în parlamentul de la Varșovia au ajuns 4 proiecte legislative separate privind avortul.

Pentru a evita ca acest subiect să devină o temă principală în timpul campaniei pentru alegerile locale ce urmează să fie organizate pe 7 aprilie, președintele Seimului a decis să amâne dezbaterile privind proiectele până după organizarea scrutinului.

Printre altele, Hołownia a declarat că se teme că, în contextul vâltorii campaniei pentru alegerile locale, toate cele 4 proiecte ar putea ajunge să fie respinse în parlament și că acesta este un risc care trebuie evitat.

Coaliția de guvernământ din Polonia a promis că va anula unele politici ale fostului guvern al partidului Lege și Justiție (PiS), inclusiv una dintre cele mai restrictive reguli de avort din Europa, pentru a aduce Polonia înapoi la standardele democratice ale Uniunii Europene.

Partidele proeuropene au câștigat majoritatea la alegerile din 15 octombrie, punând capăt celor opt ani de guvernare PiS.