Poliţia a percheziţionat marţi birourile Primăriei Parisului în cadrul unei anchete preliminare privind presupuse deturnări de fonduri publice în urma călătoriei primarului Anne Hidalgo în Tahiti, anul trecut, o călătorie făcută sub pretextul pregătirii Jocurilor Olimpice pe care le găzduieşte la vară capitala Franţei, au declarat marţi surse judiciare citate de presa franceză, potrivit News.ro.

Primarul Parisului, Anne HidalgoFoto: Maeva Destombes / AFP / Profimedia

Inspectorii de la brigada financiară şi magistraţii de la Parchetul Naţional Financiar (PNF) au percheziţionat Primăria Parisului şi anexele sale în cadrul unei anchete privind condiţiile în care s-a desfăşurat o controversată deplasare a primarului Anne Hidalgo în Tahiti, în octombrie 2023, a declarat o sursă judiciară pentru LCI-TF1, confirmând o informaţie apărută mai întâi în Le Monde.

Ancheta a fost deschisă în noiembrie anul trecut în urma unei plângeri depuse de o asociaţie anticorupţie, AC!. Suspiciunile sunt de luare de mită şi deturnare de fonduri publice şi vizează „călătoria în Tahiti a doamnei Anne Hidalgo şi a unei delegaţii a Primăriei Parisului”, a precizat sursa judiciară.

Socialista Anne Hidalgo a răspuns în noiembrie la criticile privind călătoria sa în Polinezia Franceză prin publicarea unei liste a întâlnirilor la care a participat şi, deşi nu a vizitat locul de desfăşurare a competiţiei de surf de la Jocurile Olimpice Paris 2024, care se va desfăşura în Tahiti, a declarat că adjunctul său responsabil cu sportul a făcut-o.

Vizita lui Hidalgo a fost prezentată ca fiind una de inspectare a instalaţiilor, dar nu au fost publicate fotografii, iar adversarii săi politici au spus că a fost vorba, de fapt, despre o vacanţă.

Această anchetă este „o urmare firească a raportului trimis Parchetului Naţional Financiar şi a fost continuată astăzi prin prezentarea voluntară de către municipalitate a documentelor suplimentare solicitate”, a precizat municipalitatea pariziană într-un comunicat de presă, adăugând că aceasta „a prezentat deja în mod voluntar documentele justificative” referitoare la aceste deplasări.

Potrivit asociaţiei anticorupţie care a depus plângerea, primarul Parisului „a profitat de această ocazie (deplasarea în Polinezia Franceză - n.r.) pentru a-şi vizita fiica, care locuieşte pe o insulă de lângă Tahiti”. Ea a fost însoţită de doi adjuncţi, precum şi de soţul ei, se arată în plângere. „Se pune imediat întrebarea cine a plătit pentru această călătorie”, a precizat asociaţia.

Potrivit Primăriei Parisului, cheltuielile de transport pentru delegaţia pariziană formată din şase persoane (trei consilieri şi trei membri ai personalului) s-au ridicat la 40.955 de euro, iar costurile de cazare şi masă la 18.545 de euro.

Comisia de etică a Primăriei a exonerat-o deja pe primăriţă de orice abatere. Comisia „a considerat că Anne Hidalgo a efectuat o călătorie de afaceri în Noua Caledonie şi Polinezia, finanţată de către autoritatea locală din Paris, în perioada 16-21 octombrie 2023 dimineaţa, precum şi o călătorie privată din după-amiaza zilei de 21 octombrie până la 5 noiembrie 2023, plătită din fondurile sale personale”.

Jocurile Olimpice se vor desfăşura între 26 iulie şi 11 august.