Partidul Comuniştii Rusiei (KPKR) a cerut serviciului de securitate FSB şi procurorilor să investigheze posibila implicare a serviciilor de informaţii occidentale în moartea liderului sovietic Iosif Stalin, în 1953, scrie agenţia de presă rusă RIA, preluată de Reuters.

Tablou cu StalinFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

„Partidul a depus la Parchetul General al Federaţiei Ruse şi la FSB o solicitare de a verifica posibila implicare a serviciilor de informaţii occidentale în moartea lui Iosif Vissarionovici Stalin. Multe mărturii ale contemporanilor lui Stalin vorbesc despre posibila otrăvire a liderului naţiunilor sovietice de către agenţi de influenţă occidentală”, a declarat preşedintele partidului, Serghei Malinkovici, citat de RIA.

Nu este clar, până acum, dacă FSB sau Parchetul General au răspuns cererii partidului.

Marţi, se împlinesc 71 de ani de la moartea lui Stalin, care a fost liderul Uniunii Sovietice din 1924 până în ziua în care a murit - 5 martie 1953. Cauza morţii sale a fost un accident vascular cerebral hemoragic, potrivit guvernului.

El a supervizat industrializarea rapidă a Rusiei, dar şi moartea a milioane de oameni în epurări, lagăre de muncă din Gulag şi foamete.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care se prezintă drept moştenitor al ţarilor din trecut, a adoptat un ton moderat în legătură cu Stalin, lăudând leadership-ul acestuia în timpul războiului, în timp ce a condamnat politicile sale interne drept „totalitare”.

Partidul Comuniştii Rusiei a fost înregistrat în 2012, aminteşte Reuters, conform Agerpres. Principalul său rival din stânga spectrului politic al Rusiei este Partidul Comunist al Federaţiei Ruse (KPRF, condus de Ghennadi Ziuganov n.r.), care se consideră succesorul Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS).

Malinkovici a mai declarat pentru RIA că reprezentanţii partidului său vor depune flori marţi, la bustul lui Stalin de la Zidul Kremlinului.