Premierul chinez Li Qiang nu va susține o conferință de presă după reuniunea de anul acesta a legislativului de la Beijing, punând capăt astfel unei tradiții de peste 3 decenii, a anunțat marți un purtător de cuvânt al Congresului Național al Partidului Comunist Chinez, citat de Reuters.

Premierul chinez Li Qiang alaturi de presedintele Xi JinpingFoto: Ichiro Ohara / AP / Profimedia

Prim-miniștrii Chinei au început din 1993 să organizeze anual o conferință de presă după adunarea Congresului Național al PCC, oferindu-le jurnaliștilor, inclusiv celor din presa străină, o șansă rară să pună întrebări în cadrul unui eveniment în care de regulă erau abordate o serie largă de subiecte.

Lou Qinjian, un purtător de cuvânt al Congresului Național al PCC, a declarat însă luni că decizia de a anula conferința de presă a premierului vine în condițiile în care miniștrii guvernului vor ține mai multe briefinguri cu presa în timpul reuniunii anuale a parlamentului și că oficiali de rang înalt ai cabinetului vor vorbi despre subiecte precum diplomația, economia și nivelul de trai.

Li Qiang a devenit prim-ministru al Chinei în martie anul trecut și în timpul primei sale conferințe de presă în această funcție a încercat să liniștească mediul privat în ceea ce privește problemele structurale ale economiei chineze.

Analiștii îl consideră în general ca fiind favorabil față de mediul de afaceri și în trecut el și-a exprimat sprijinul pentru reforme economice. Despre Li Qiang se crede de asemenea că este un membru al „Noii Armate Zhijiang”, facțiunea din Partidul Comunist Chinez care îl susține necondiționat pe președintele Xi Jinping.

În pofida asigurărilor date de Li Qiang anul trecut, investitorii și-au pierdut încrederea în bursele chinezești, care au înregistrat o prăbușire dramatică pe fondul turbulențelor majore din sectorul imobiliar și a altor probleme structurale ale economiei chineze care au fost mascate de ani de zile cu creșteri spectaculoase ale PIB-ului Chinei.