Numărul doi din NATO a declarat că amenințările nucleare ale președintelui rus Vladimir Putin reprezintă în acest moment doar o „intimidare psihologică”, scrie Politico, preluat de Rador Radio România.

Mircea GeoanaFoto: Petras Malukas / AFP / Profimedia Images

Putin a lansat joi acest avertisment, după ce președintele francez Emmanuel Macron își reconfirmase afirmația că Occidentul nu poate exclude varianta detașării de trupe în Ucraina pentru a o ajuta să respingă invazia lui Putin. „Acest lucru chiar riscă să ducă la un conflict cu arme nucleare”, a declarat Putin.

Adjunctul secretarului-general al NATO, Mircea Geoană, a calificat amenințarea nucleară a lui Putin drept „un discurs care se explică mai degrabă prin logica intimidării psihologice decât prin intenții reale”, într-un interviu publicat vineri de ziarul spaniol El Pais.

El a precizat: „Nu vedem vreun pericol iminent de utilizare a acestor arme de către Rusia. Însă declarațiile în sine sunt foarte periculoase, întrucât erodează încrederea. Rusia cunoaște consecințele unui asemenea demers.”

Geoană, care ar putea demisiona anul acesta pentru a candida la alegerile prezidențiale din România din septembrie, a mai declarat că NATO va „continua să se asigure că sprijinim Ucraina și evităm o escaladare cu Rusia”.

Referitor la varianta detașării de trupe propuse de Macron, el a afirmat: „Respectăm deplin dreptul aliaților noștri de a aduce idei noi în discuție. Dar noi, la NATO, nu avem nici o intenție ori planuri de a detașa trupe în Ucraina.”

Geoană și-a exprimat speranța că alianța va rămâne solidă chiar și dacă Donald Trump, sceptic în privința NATO, va câștiga în noiembrie alegerile prezidențiale din SUA.

„Republicanii și democrații înțeleg deopotrivă mult prea bine competiția foarte complicată cu China, Rusia, Iran și Coreea de Nord. SUA vor avea nevoie de toți aliații lor din Europa și restul lumii”, a declarat Geoană.