​Filipinele speră să înceapă „foarte repede" negocierile pentru un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană, a declarat luni ministrul de externe filipinez, Enrique Manalo, într-un interviu acordat AFP.

Piata FilipineFoto: Sherbien Dacalanio-Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Această ţară din Asia de Sud-Est, care este foarte dependentă de China la nivel comercial, doreşte să consolideze parteneriatele cu alte ţări în special pentru a "ajuta economia sa să reziste mai bine", a explicat ministrul.

„Sperăm (...) să începem foarte repede negocierile de liber-schimb cu UE", a precizat el.

De luni de zile, Manila poartă discuţii preliminare în vederea unui acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană.

În urmă cu aproape zece ani, o încercare anterioară de acord a eşuat din cauza războiului sângeros împotriva drogurilor condus de fostul preşedinte Rodrigo Duterte (2016-2022).

„Ceea ce ne propunem cu adevărat este o mai mare rezilienţă economică", a declarat ministrul, subliniind importanţa de a ne putea adapta la "schimbările bruşte", fie ele provocate de om, fie naturale.

În opinia sa, „o mai mare securitate economică şi o mai mare rezilienţă economică contribuie" la „securitatea naţională".

UE şi Filipine vor încerca în special să-şi consolideze cooperarea în domeniul mineralelor esenţiale, a declarat ministrul, folosind lanţurile de aprovizionare existente, sporind în acelaşi timp activitatea de procesare în Filipine.