Benny Gantz, un influent membru al cabinetului de război israelian, se va înâlni luni la Washington cu lideri americani pentru a aborda o "încetare a focului temporară"şi "necesitatea creşterii considerabile" a ajutorului umanitar în Fâşia Gaza, a anunţat duminică un responsabil de la Casa Albă, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Benny GantzFoto: Menahem Kahana / AFP / Profimedia Images

Această vizită intervine într-un moment în care SUA, principalul aliat militar şi diplomatic al Israelului, încearcă să obţină un armistiţiu în războiul care durează de aproape cinci luni.

Operaţiunile militare israeliene în Fâşia Gaza declanşate ca represalii la atacul fără precedent al grupării islamiste Hamas în comunităţile din sudul Israelului la 7 octombrie au făcut circa 30.410 de morţi, în majoritate civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al guvernului Hamas din Fâşia Gaza.

În faţa situaţiei disperate a palestinienilor din enclava ameninţată cu foametea, asediată şi bombardată, apelurile internaţionale la o încetare a focului se multiplică, notează AFP.

Benny Gantz urmează săse întâlneasă cu vicepreşedinta americană Kamala Harris şi cu consilierul pentru securitate al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat presei responsabilul citat, sub rezerva anonimatului. O informaţie în acest sens a fost transmisă anterior şi de media israeliene.

"Această întâlnire se înscrie în cadrul eforturilor noastre continue de a discuta cu o serie largă de oficiali israelieni despre războiul din Gaza şi pregătirile pentru ziua de după" a spus el.

Atacul Hamas din 7 octombrie pe teritoriul israelian a dus la moartea a cel puţin 1.160 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ al AFP în baza datelor oficiale israeliene.

Aproximativ 250 de persoane au fost luate ostatice şi, potrivit Israelului, 130 dintre ostatici se află în continuare în captivitate în Fâşia Gaza, dintre care 31 se crede că au murit.

Potrivit responsabilului Casei Albe citat, vicepreşedinta Kamala Harris "va reitera dreptul Israelului de a se apăra în faţa ameninţărilor teroriste continue din partea Hamas", dar va insista şi asupra "urgenţei de a se ajunge la un acord cu privire la ostatici, care ar permite o încetare temporară a focului focului şi necesitatea creşterii considerabile" a ajutorului pentru Gaza.

Vicepreşedintele va aminti că "SUA sunt pregătite să facă mai mult pentru a spori ajutorul, în special prin lansările aeriene care au început sâmbătă", precum şi printr-un un potenţial "coridor maritim pentru a furniza ajutor pe mare", a adăugat acesta.

Negocierile au fost reluate duminică la Cairo în vederea obţinerii unui armistiţiu în timpul Ramadanului, luna postului musulman care va începe pe 10 sau 11 martie anul acesta.

Israelul a boicotat negocierile de la Cairo pentru o încetare a focului în Gaza

Cu toate acestea, Israelul a boicotat discuţiile de la Cairo duminică, după ce Hamas i-a respins cererea de a prezenta o listă completă cu numele ostaticilor care mai sunt încă în viaţă, a relatat în cursul zilei un ziar israelian, citat de Reuters.

O delegaţie Hamas a sosit la Cairo pentru discuţii, prezentate drept un posibil ultim obstacol înainte de un acord care ar opri luptele timp de şase săptămâni. Dar până seara israelienii nu-şi făcuseră apariţia, conform agenţiei de presă britanice.

"Nu există nicio delegaţie israeliană la Cairo", a relatat Ynet, versiunea online a ziarului israelian Yedioth Ahronoth, citând oficiali israelieni sub rezerva anonimatului. "Hamas refuză să ofere răspunsuri clare şi, prin urmare, nu există niciun motiv pentru a trimite o delegaţie israeliană".

În SUA, criticat de o parte din tabăra sa democrată pentru sprijinul său pentru Israel, preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat treptat îngrijorarea cu privire la modul în care se desfăşoară războiul în Gaza.

Ministru fără portofoliu şi fost ministru al apărării, Benny Gantz este un fost rival al premierului Benjamin Netanyahu, iar partidul său Uniunea Naţională (de centru) este în mare parte în fruntea intenţiilor de vot, într-un moment în care guvernul de coaliţie israelian pare din ce în ce mai fragilizat.