Președintele francez Emmanuel Macron s-a declarat vineri iritat de ceea ce autoritățile din Gaza au declarat că a fost împușcarea a peste 100 de palestinieni care căutau ajutor umanitar și a cerut „adevăr și dreptate" în ceea ce privește rolul soldaților israelieni în acest incident, informează Reuters.

Armata israeliană în GazaFoto: AFP / AFP / Profimedia

Hamas susține că cel puțin 112 palestinieni au fost uciși și alți 760 de răniți după ce armata israeliană a deschis focul asupra mulțimilor care au luat cu asalt un convoi umanitar ce a intrat în Gaza.

Israelul a încercat să justifice decesele, spunând că victimele au fost călcate în picioare sau călcate de mașini.

De asemenea, un oficial israelian a declarat că trupele au tras mai târziu, „într-un răspuns limitat", asupra mulțimii pe care au considerat că a reprezentat o amenințare.

El a respins bilanțul victimelor oferit de autoritățile din Gaza, dar nu a dat el însuși nicio cifră.

„Profundă indignare față de imaginile care vin din Gaza, unde civili au fost ținta soldaților israelieni. Îmi exprim cea mai fermă condamnare a acestor împușcături și fac apel la adevăr, justiție și respectarea dreptului internațional", a declarat Macron într-o postare pe X.

El a spus că este imperativ să se pună în aplicare o încetare imediată a focului în acest război care a început la 7 octombrie, când Hamas a lansat un atac sângeros în Israel.

Vorbind vineri la postul de radio France Inter, ministrul de externe Stephane Sejourne a declarat că Parisul va susține apelul Națiunilor Unite pentru o anchetă independentă.

„Situația umanitară este catastrofală de câteva săptămâni, iar ceea ce s-a întâmplat este de neiertat și nejustificabil. Israelul trebuie să poată să audă și trebuie să înceteze", a declarat Sejourne pentru France Inter.

„Am făcut un pas mai departe, oamenii se luptă pentru mâncare și sunt revolte. Am auzit cererea secretarului general al Națiunilor Unite de a deschide o anchetă independentă și cred că Franța va susține acest lucru", a declarat Sejourne.

O echipă a ONU care a vizitat vineri spitalul al-Șifa din Gaza, care a primit zeci de răniți după tragedia care a ucis peste 110 persoane în timpul unei distribuiri de ajutoare umanitare, a văzut „un număr mare de răni de glonț”, a declarat un purtător de cuvânt al ONU, potrivit AFP.