Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat vineri planurile pentru un transport aerian militar de alimente şi provizii în Gaza, la o zi după ce moartea palestinienilor care stăteau la coadă pentru ajutor a pus în evidenţă o catastrofă umanitară în desfăşurare în enclavă, relatează Reuters.

Joe BidenFoto: Evan Vucci / AP / Profimedia

Biden a declarat că paraşutarea va avea loc în zilele următoare, dar nu a oferit alte detalii.

Alte ţări, printre care Iordania şi Franţa, au efectuat deja paraşutări de ajutoare în Gaza.

Cel puţin 576.000 de persoane din Fâşia Gaza - un sfert din populaţia enclavei - se află la un pas de foamete, potrivit Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare.

Autorităţile sanitare din Gaza au declarat că forţele israeliene au ucis joi dimineaţă peste 100 de persoane care încercau să ajungă la un convoi cu ajutoare în apropiere de oraşul Gaza, în condiţiile în care palestinienii se confruntă cu o situaţie tot mai disperată după aproape cinci luni de război.

Israelul a pus majoritatea deceselor pe seama mulţimilor care s-au înghesuit în jurul camioanelor cu ajutoare, spunând că victimele au murit călcate în picioare. De asemenea, un oficial israelian a declarat că trupele au tras mai târziu, "într-un răspuns limitat", asupra mulţimilor care au fost considerate că reprezentau o ameninţare.