Cel mai mare incendiu din istoria Texasului, supranumit „Smokehouse Creek Fire” și care a făcut deja două victime, a fost izolat vineri în proporție de 15% și a încetat temporar să se extindă datorită precipitațiilor căzute cu o zi înainte, potrivit autorităților locale, citate de AFP.

Greg Abbott, guvernatorul statului TexasFoto: Sergio Flores / AFP / Profimedia Images

Incendiul acoperă în prezent încă peste 430.000 de hectare, dar în mare parte „precipitațiile de ieri l-au încetinit și nu s-a înregistrat nicio progresie a focului”, a scris vineri pe X Serviciul de silvicultură din Texas.

„Echipajele se vor concentra pe marginea nordică a incendiului și pe zonele din jurul zonelor construite”, a adăugat acesta.

Cu toate acestea, răgazul ar putea fi de scurtă durată.

„Condițiile favorabile incendiilor sunt așteptate să revină până la prânz sâmbătă” și duminică, a precizat serviciul meteorologic local (NWS Amarillo), din cauza în special a vegetației foarte uscate și a vântului.

Alte trei incendii, de mai mică amploare, sunt de asemenea active în această regiune din nordul Texasului, în apropiere de orașul Amarillo. Cel mai mare dintre aceste trei incendii, Windy Deuce Fire, se întinde pe aproximativ 57.000 de hectare și este izolat în proporție de 55%.

Presa locală a raportat două decese: o femeie în vârstă de 83 de ani care a murit în incendiul unei case din orășelul Stinnett și o femeie de 44 de ani care a murit după ce a fost grav rănită când camionul pe care îl conducea a fost cuprins de flăcări.

„Texasul continuă să își mărească efectivele și echipamentele pentru a lupta împotriva acestui incendiu foarte periculos”, a declarat joi guvernatorul statului, Greg Abbott, pe X, mulțumind pompierilor care lucrează ”non-stop pentru a-i proteja pe texani”.