Pe 25 martie 2023, Vladimir Putin a anunțat că Rusia va amplasa arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului, aliatul său în războiul din Ucraina. O lună mai devreme, Rusia și-a suspendat participarea în Tratatul Nuclear New Start, încheiat cu SUA. Noua încordare a mușchilor nucleari ai Rusiei se înscrie deja într-un tipar, pe care îl putem regăsi încă de la începutul războiului.

racheta interccontinentala YarsFoto: Handout / AFP / Profimedia

Cu planul de invazie rapidă dat peste cap de rezistența consolidată a armatei ucrainene și cu Vestul mai unit ca niciodată în fața agresiunilor sale, Vladimir Putin a scos pe masă ceea ce nu se cuvine, de 75 de ani încoace, în niciun război: opțiunea nucleară. Dacă UE, SUA și NATO au detonat lovituri economice și opțiuni militare care în istoria diplomației față de Rusia echivalează cu niște bombe, liderul încolțit de la Kremlin a răspuns într-un stil care nu ar mai trebui să uimească pe nimeni: cu o amenințare și mai mare.

Cât de serios este, însă, Vladimir Putin, și ce înseamnă de fapt ordinul său, adresat imediat după începutul războiului, ministrului Apărării Serghei Șoigu și comandantului armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, de a pune forțele strategice de descurajare ale Rusiei într-un grad ridicat de alertă?

Formularea ambiguă a lui Putin i-a lăsat pe oficialii și analiștii din Occident, dar și din Rusia, scărpinându-se nedumeriți în cap. Probabil, acesta a fost și unul din scopurile lui Putin: să semene teamă și nesiguranță. Ce a ordonat de fapt Putin, atunci când a dispus ca forțele rusești de descurajare, adică cele care sunt înarmate cu focoase nucleare, să fie puse în „regim special de mobilizare de luptă”?

Răspunsul lămuritor a venit de la Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării. El a spus că a pus în aplicare ordinul „comandantului” Putin și că „echipele de alertă ale posturilor de comandă ale Forțelor de Rachete Strategice, ale flotelor de Nord și Pacific și comanda militară a aviației de rază lungă au fost comutate la alertă ridicată (enhanced) de luptă”.

Forțele nucleare ale Rusiei au patru niveluri de alertă, a explicat analistul britanic Mark Galeotti, expert în politici de securitate ale Rusiei: constant (cel mai jos nivel), ridicat (enhanced), pericol (danger) și complet (full). Astfel, practic Putin a ridicat nivelul de alertă al acestor forțe de la cel mai scăzut nivel posibil, la următorul.

Măsura lui Putin înseamnă că sistemul de comandă și control din Rusia poate acum transmite ordine de lansare către armamentele nucleare din dotare. Până acum, nu exista posibilitatea fizică pentru lansarea nici măcar a unui ordin legat de arme nucleare. Acum, teoretic, ea există.

Citește continuarea pe Panorama.ro.