Cel puțin 104 persoane şi-au pierdut viaţa și 760 au fost rănite într-un incident haotic în Fâşia Gaza, unde forţele israeliene au deschis focul în timp ce civili palestinieni înfometați se adunau în jurul camioanelor cu ajutoare alimentare, potrivit ministerului palestinian al sănătății din Gaza. CNN nu este în măsură să confirme aceste cifre în mod independent.

Ajutoare umanitare pentru Gaza sosesc pe aeroportul din Arish, Peninsula Sinai din estul EgiptuluiFoto: Michinari Nishida / AP / Profimedia

Civilii se înghesuiseră în jurul camioanelor de ajutoare proaspăt sosite în speranța că vor primi alimente, dar tancurile și dronele israeliene au început să tragă asupra oamenilor pe strada Haroun Al Rasheed din vestul orașului Gaza, în zona Sheikh Ajleen.

Un oficial israelian a declarat pentru CNN că trupele israeliene au deschis focul asupra oamenilor din jurul camioanelor cu ajutoare, deoarece "mulțimea s-a apropiat de forțe într-un mod care reprezenta o amenințare pentru trupe, care au răspuns la amenințare cu focuri reale. Incidentul este în curs de investigare", a spus oficialul israelian.

Camioanele cu ajutoare au încercat să fugă din zonă, ciocnindu-se accidental unele de altele și provocând alți morți și răniți, au adăugat martori oculari pentru CNN.

Secretarul general al ONU condamnă evenimentele care au dus la moartea a aproximativ o sută de persoane, potrivit Hamas, în timpul unei distribuiri de ajutoare alimentare care s-a transformat într-un coșmar în Gaza, a declarat purtătorul său de cuvânt, citat de AFP.

„Nu știm exact ce s-a întâmplat. Dar fie că aceste persoane au fost ucise de focuri israeliene, fie că au fost călcate de mulțime, fie că au fost călcate de camioane, acestea sunt acte de violență, într-un fel, legate de acest conflict”, a declarat Stéphane Dujarric, adăugând că nu a existat nicio prezență a ONU la această acțiune de împărțire de ajutoare.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni cu ușile închise joi, la ora 21:15 GMT, după ce Hamas a provocat moartea a aproximativ o sută de persoane în timpul unei distribuiri de ajutoare alimentare care s-a transformat într-un coșmar în Gaza, potrivit programului actualizat al Consiliului.

Reuniunea de urgență a fost solicitată de Algeria, potrivit unei surse diplomatice.