Fostul preşedinte republican Donald Trump, candidatul cu cele mai mari şanse din partea Partidului Republican să-l înfrunte pe Joe Biden la alegerile prezidenţiale din noiembrie, l-a îndemnat pe rivalul său democrat să dea un test cognitiv, afirmând că el însuşi a „excelat” la acest tip de examinare, relatează joi agențiile France Presse și Agerpres.

Joe Biden si Donald TrumpFoto: Saul Loeb / AFP / Profimedia Images

El „trebuie să treacă un test cognitiv”, a scris fostul om de afaceri în vârstă de 77 de ani, referindu-se la preşedintele american, cu patru ani mai în vârstă decât Trump.

„Poate că aşa vom putea vedea de ce ia decizii atât de teribile”, a ironizat Trump pe reţeaua sa Truth Social.

Joe Biden a fost supus miercuri controlului medical anual, în cadrul căruia a fost declarat „apt” pentru a fi preşedinte. Casa Albă a precizat că un test cognitiv nu a fost considerat necesar, potrivit medicului său.

Preşedintele a răspuns miercuri atacurilor rivalului său la adresa sa pe X (ex-Twitter), publicând o înregistrare video în care Trump face o serie de confuzii în timpul unor discursuri recente.

„Donald, băiatul meu! Mai uită-te o dată la înregistrarea video!”, îl îndeamnă Biden.

Forma fizică a celor doi candidaţi, cei mai în vârstă doi rivali care s-au confruntat până acum în alegerile prezidenţiale americane, este analizată îndeaproape în aceasta campanie.

Fiecare gafă, derapaj sau moment de confuzie din partea unei părţi este imediat speculată de cealaltă parte.

Donald Trump a relatat că în 2020 a dat un test congnitiv, care a cuprins, între altele, o probă de memorie, o secvenţă pe larg ironizată pe reţelele de socializare.

„Vi se spune să repetaţi cuvintele: persoană, femeie, bărbat, cameră, televizor. Am spus da, este persoană, femeie, bărbat, cameră, televizor”, a afirmat el.