Cea mai înaltă instanţă judiciară a Spaniei, Tribunalul Suprem, a anunţat joi deschiderea unei anchete pentru "terorism" împotriva liderului separatist catalan Carles Puigdemont, în legătură cu tulburările din 2019 care au urmat condamnării la închisoare a liderilor separatişti, relatează AFP și Agerpres.

Pancarta cu Puigdemont la un protest impotriva gratierii separatistilor catalaniFoto: OSCAR DEL POZO / AFP / Profimedia

Acest anunţ survine în momentul în care guvernul spaniol de stânga al lui Pedro Sanchez şi partidul lui Puigdemont negociază un proiect de lege de amnistiere a separatiştilor catalani implicaţi în tentativa de secesiune a Cataloniei din 2017, una dintre cele mai grave crize politice din istoria contemporană a Spaniei.

Tribunalul Suprem a anunţat într-un comunicat că are „competenţa de a deschide o anchetă şi, dacă este cazul, să-l judece pe fostul preşedinte regional catalan Carles Puigdemont” pentru "infracţiuni de terorism în legătură cu faptele vizate de ancheta privind 'tsunami-ul democratic'”.

„Tsunami-ul democratic” este numele unei platforme misterioase care a făcut apel la organizarea de proteste împotriva condamnării la închisoare pe 14 octombrie 2019 a nouă lideri separatişti pentru rolul lor în tentativa de secesiune din 2017. Mii de militanţi au blocat aeroportul din Barcelona în acea zi.

Această organizare a fost, de asemenea, la originea, printre altele, a blocării unor drumuri în Catalonia, într-un context de tensiuni puternice marcate de scene de gherilă urbană la Barcelona.

Tribunalul Suprem, care a numit un judecător de instrucţie pentru a investiga acest caz, „nu are nicio îndoială că faptele de care este acuzat 'tsunami-ul democratic' sunt legate de terorism”, a continuat instanţa în comunicat.

Potrivit acesteia, „există mai multe indicii care susţin participarea la fapte a lui Carles Puigdemont”, care „a fost informat încă de la început de crearea acestui nou grup organizat în vederea subminării ordinii constituţionale şi a destabilizării grave a instituţiilor democratice.

În plus faţă de Puigdemont, care a fugit în Belgia în 2017 pentru a scăpa de urmărirea penală de către sistemul de justiţie spaniol, această anchetă îl vizează şi pe Ruben Wagensberg, un ales al parlamentului regional catalan care a părăsit Spania în urmă cu câteva săptămâni pentru a evita urmărirea penală.