Lider incontestabil al republicanilor din Senat, veteran al politicii americane şi apărător înfocat al ajutorului pentru Ucraina, Mitch McConnell a creat miercuri o surpriză anunţând că îşi va părăsi funcţia în noiembrie, relatează AFP.

Liderul senatorilor republicani, Mitch McConnellFoto: Trevor Collins / Alamy / Profimedia Images

„Mă aflu astăzi în faţa dumneavoastră (...) pentru a vă spune că actualul mandat va fi ultimul ca lider al republicanilor”, a declarat alesul de 82 de ani într-un discurs în Congres, scrie Agerpres.

Această declaraţie surpriză a fost întâmpinat cu ovaţii din partea aleşilor din ambele partide în hemiciclul camerei superioare.

Mitch McConnell nu a spus, însă, dacă îşi va părăsi postul de senator din Kentucky, pe care îl ocupă din 1985.

Lider al republicanilor în Senat din 2015, acest fin cunoscător al arcanelor puterii s-a aflat astfel în prima linie a luptei împotriva politicilor administraţiei preşedintelui democrat Barack Obama (2009-2017), dar şi pentru a-l susţine pe Donald Trump, ajuns la putere în ianuarie 2017.

Cu costumele sale demodate, acest politician cu rame fine metalice a cultivat mereu o imagine austeră, chiar rustică, egalată doar de reputaţia sa de strateg politic.

Ani de zile a revendicat cu imensă plăcere porecla de „Gropar”, obişnuit să pună cruce speranţelor adversarilor săi democraţi. În camera superioară a Congresului, el a muncit din greu la numirea unor judecători la Curtea Supremă care în 2022 au anulat garanţia constituţională a dreptului la avort, spre marea disperare a progresiştilor americani.

„În timpul anilor petrecuţi în Senat, Mitch McConnell şi cu mine rareori am căzut de acord asupra politicilor noastre”, a declarat miercuri liderul democraţilor, Chuck Schumer. „Dar sunt mândru că ne-am regăsit în ultimii ani pentru a face să avanseze Senatul în momente critice”, a subliniat el, referindu-se printre altele la asaltul asupra Capitoliului, lupta împotriva coronavirusului şi războiul din Ucraina.

În ultimii ani, Mitch McConnell, un negociator răbdător în umbră, s-a remarcat ca unul dintre cei mai mari apărători ai ajutorului american acordat Kievului, pledând neobosit pentru trimiterea de noi fonduri în această ţară invadată de Rusia.

În această luptă, Mitch McConnell, care întruchipează o aripă tradiţională, mai degrabă pro-război, a Partidului Republican, a avut de-a face cu sosirea în Congres a locotenenţilor lui Donald Trump, îmbrăţişând poziţii din ce în ce mai izolaţioniste.

Această schimbare radicală a fost evidentă în ultimele săptămâni, odată cu blocarea unui pachet financiar de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina şi ameninţările fostului preşedinte la adresa aliaţilor din NATO, răsturnări de situaţie foarte criticate de Mitch McConnell.