Daniela Klette, o membră a infamei organizații teroriste germane Facțiunea Armata Roșie, a fost arestată luni la Berlin după decenii în care a reușit să eludeze autoritățile care o căutau pentru jaf armat și tentativă de omor, anunță Reuters.

Burkhard Garweg, Ernst-Volker Wilhelm Staub si Daniela KletteFoto: BKA / Associated Press / Profimedia Images

Klette, acum în vârstă de 65 de ani, a făcut parte din așa-zisa „a treia generație” a organizației teroriste de stânga, ea fiind căutată alături de alți doi membri ai Facțiunii Armata Roșie, Burkhard Garweg și Ernst-Volker Staub, cei 3 fiind suspectați că sunt autorii mai multor jafuri armate și a cel puțin o tentativă de omor.

„Poliția a reușit ieri noaptea să o rețină pe Daniela Klette într-un apartament din Berlin”, a anunțat Friedo de Vries, șeful departamentului de investigații criminale din Saxonia Inferioară, la o conferință de presă organizată marți după-amiaza.

El a precizat că femeia nu a opus rezistență. Chiar la finalul conferinței de presă de Vries le-a spus jurnaliștilor că a fost informat cu privire la o a doua arestare, dar a precizat că identitatea persoanei nu a fost deocamdată confirmată.

Poliția germană a reintrat pe pista găsirii celor 3 după ce a primit un pont din partea publicului în noiembrie anul trecut. Apoi, în urmă cu două săptămâni, autoritățile au transmis un apel către public în timpul unui popular serial TV criminalist, care a dus la alte 250 de ponturi pe care ofițerii încă le analizează.

Facțiunea Armata Roșie a fost una dintre cele mai temute organizații teroriste din Europa în anii 1970

„Toate mijloacele legale vor fi folosite în lupta împotriva terorismului”, a declarat Daniela Behrens, ministrul de interne al Saxoniei Inferioare. „Teroriștii nu se pot simți în siguranță, nici măcar după aproape 30 de ani”, a adăugat ea.

Poliția a precizat că a găsit un pistol, două rânduri de cartușe și gloanțe în apartamentul din Berlin în care Klette a fost găsită singură. Ea a fost dusă cu elicopterul la un penitenciar din orașul Bremen, aflat în nordul țării.

Fondată, printre alții, de către Andreas Baader și Ulrike Meinhof, prima generație a Facțiunii Armata Roșie s-a născut în urma protestelor studenților germani față de Războiul din Vietnam.

În anii 1970, când a fost cel mai activă, gruparea radical de stânga a luat ostatici și a ucis cel puțin 33 de persoane, printre care oficiali publici, polițiști, oameni de afaceri și soldați americani.

Klette, Garweg și Staub sunt suspectați de comiterea unei serii de jafuri armate între 1999 și 2016 pentru a-și susține existența de fugari. Însă infracțiunile pentru care sunt căutați nu au fost comise în numele Facțiunii Armata Roșie, care a anunțat într-o scrisoare publică din 1998 că se desființează.