Mai multe țări europene susțin inițiativa cehă ca UE să cumpere muniții din afara Europei pentru a sprijini în continuare efortul de război al Ucrainei, au declarat luni, la Paris, participanții la o reuniune privind Ucraina, potrivit AFP.

Petr Fiala, prim-ministrul CehieiFoto: Zbigniew Meissner / PAP / Profimedia

„Inițiativa cehă se bucură de un sprijin puternic din partea mai multor țări”, a declarat premierul ceh Petr Fiala după evenimentul care a reunit peste 25 de aliați ai Kievului la palatul prezidențial Elysée.

„Acesta este un mesaj foarte puternic trimis Rusiei”, a spus liderul, asigurând că cincisprezece țări sunt gata să se alăture acestei inițiative care are ca scop să răspundă penuriei de muniții, în special de obuze de artilerie, pentru Ucraina.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat că țara sa va contribui cu „peste 100 de milioane de euro” la planul ceh și că „alte țări vor urma” în această direcție.

„În ceea ce privește muniția, există această inițiativă cehă foarte bună de a cumpăra muniție și obuze din întreaga lume pentru Ucraina”, a explicat Rutte.

El a refuzat să precizeze ce țări din afara Europei ar putea fi rugate să producă această muniție. „Este un secret”, a spus el.

Mai multe țări, printre care Franța, Germania și Italia, au semnat în ultimele săptămâni acorduri bilaterale de securitate cu Kievul, dar UE, care a livrat ajutoare militare în valoare de 28 de miliarde de euro de la începutul războiului, se străduiește să își respecte angajamentele, în special în ceea ce privește obuzele.

Premierul portughez Antonio Costa, aflat și el la Paris, a dat asigurări că miniștrii apărării din UE vor prezenta „în următoarele zece zile un plan concret de consolidare a capacității de a comanda muniții pentru a sprijini efortul de război al poporului ucrainean”.

Pe același subiect: