Rusia nu este interesată de imensa proprietate din centrul orașului Varna (Bulgaria), utilizată până de curând ca sediu de consulat, dar a apelat la altă locație, în același scop. Acest lucru a fost anunțat la ultima ședință a Comisiei privind Proprietatea a Consiliului Municipal Varna. A devenit astfel clar că Rusia încearcă să aibă din nou un consulat în oraș, potrivit Sega.bg, citat de Rador Radio România.

Varna, BulgariaFoto: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Subiectul a fost discutat în legătură cu o propunere a primarului Blagomir Koțev de a transfera clădirea consulatului anterior către municipalitate. Proprietatea, care are aproape 5.000 de metri pătrați, este una public - privată, administrată de Ministerul Afacerilor Externe. Timp de mulți ani, aceasta a fost folosită ca și consulat de către Rusia, dar s-a închis treptat după marea izgonire a diplomaților ruși, în vara anului 2022, de către guvernul lui Kiril Petkov.

Potrivit informațiilor date publicității în timpul interpelărilor parlamentare din toamna anului trecut, proprietatea a fost folosită printr-un contract de închiriere, ultimul fiind semnat în 2020, cu o durată de trei ani, dar acesta a expirat deja. Koțev dorește ca Primăria Varna să-l obțină gratuit de la Ministerul Afacerilor Externe, pentru a fi folosit pentru o grădiniță, depozit pentru biblioteca orașului sau în alt scop.

Deși consilierii au blocat ideea primarului în ședința anterioară, acum au prevăzut-o pentru o sesiune. Au ajutat tocmai informațiile despre interesul Rusiei pentru o altă clădire. Informația a fost anunțată de consilierul muncipal Hristo Atanasov - intențiile Rusiei au fost discutate la o întâlnire recentă între consilieri, reprezentanți ai administrației și un ministru. A devenit clar că noua clădire era privată.

Președintele comisiei, Iordan Kateliev, a anunțat, în cadrul ședinței, că aceasta se află pe strada Bratia Șkorpil. Ulterior, viceprimarul Pavel Popov a explicat pentru ziarul „Sega” că Rusia vrea să închirieze o casă care a fost o bibliotecă de liceu. Până în anii 1980, aceasta a servit drept consulat al URSS.

Clădirea este mult mai mică decât cea folosită până acum. La ședința comisiei s-a mai spus că Ministerul Afacerilor Externe este la curent cu toate aceste lucruri, adică promovează ideea deschiderii unui nou consulat.