Atât Joe Biden, cât și Donald Trump vor vizita joi granița cu Mexicul, în Texas, într-un moment în care imigrația se dovedește a fi o temă fierbinte de campanie pentru acești doi potențiali rivali în alegerile prezidențiale din noiembrie, potrivit AFP.

Autoritățile din Texas a instalat la graniţă garduri de sârmă ghimpată pentru a opri valul de migranţiFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Președintele democrat, care îi îndeamnă pe parlamentarii republicani să ratifice o lege privind imigrația, se va deplasa la Brownsville pentru a se întâlni cu poliția și cu oficiali locali, a anunțat luni Casa Albă.

El va „discuta despre necesitatea urgentă de a adopta” un proiect de lege privind imigrația pregătit de senatori din ambele partide, „care este cel mai dur și mai echitabil set de reforme pentru a securiza frontiera din ultimele decenii”, a asigurat un oficial al Casei Albe.

Joe Biden va „reitera apelul său către republicanii din Congres să nu mai facă politică și să furnizeze fondurile necesare” pentru mai multe controale la frontieră, a adăugat oficialul.

Donald Trump, la rândul său, va merge la Eagle Pass, la aproape 500 km de Brownsville.

Fostul președinte a adoptat o retorică virulentă împotriva migranților și a guvernului, refuzând să facă orice concesie celor din urmă.

„Bande crude și membri ai bandelor care se revarsă în țara noastră din America de Sud și din întreaga lume... s-au revărsat cu zecile de mii în vechea și buna noastră Americă”, a declarat republicanul pe rețelele de socializare, adăugând: „Biden nu va putea niciodată să țină asta sub control”.

Un purtător de cuvânt al lui Donald Trump a declarat că faptul că „Biden ne urmează la graniță în aceeași zi ne arată ce mare problemă este pentru el”.

Tabăra republicană îl acuză pe Joe Biden și administrația sa că au înrăutățit fluxul de migranți prin politicile lor de azil. Casa Albă insistă că Partidul Republican sabotează în mod deliberat orice tentativă de compromis pe această temă.

În ultimele săptămâni, statul Texas a fost implicat într-un conflict permanent cu administrația lui Joe Biden, guvernatorul său republican Greg Abbott, un susținător puternic al lui Donald Trump, acuzând guvernul că a permis o „invazie” de migranți ilegali la frontiera sudică a țării.

Controlul frontierelor este o responsabilitate federală în Statele Unite, dar Texasul a intensificat măsurile de combatere a imigrației, mai multe litigii judiciare fiind în curs.