​Premierul ungar Viktor Orban şi deputaţii din coaliţia sa au refuzat, luni, în parlamentul Ungariei, să îi aducă un omagiu liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, care a murit într-o colonie penitenciară, în 16 februarie, scrie portalul Telex.

Viktor OrbanFoto: Denes Erdos / AP / Profimedia

Sesiunea de primăvară a Parlamentului Ungariei a început luni cu o întâlnire neobișnuit de lungă: prim-ministrul Viktor Orbán li s-a adresat primul parlamentarilor, fiind prima dată când face asta de la scandalul în urma căruia președintele Katalin Novák a demisionat.

În discursul său, parlamentarul din opoziție Bence Tordai i-a adus un omagiu lui Alexei Navalnîi și le-a cerut colegilor săi să păstreze un minut de reculegere în memoria liderului opoziției ruse. Nici reprezentanții coaliției de guvernare Fidesz-KDNP, nici parlamentarii extremei drepte Mi Hazánk nu s-au ridicat însă în picioare.

Ulterior, premierul Viktor Orbán le-a mulțumit parlamentarilor partidului de guvernământ că nu au susținut inițiativa lui Bence Tordai și pentru că „și-au păstrat calmul” în cazul morții în închisoare a liderului opoziției din Rusia, scrie Telex.

  • „Şovinii nu merită respectul Parlamentului Ungariei. Și nu ne vom ridica pentru a onora pe cineva care i-a numit pe georgieni șobolani”, a declarat Orban de la tribuna Parlamentului Ungariei, referindu-se la declarații făcute de Navalnîi când forţele ruse au invadat această fostă republică sovietică din Caucaz, în 2008.
  • „Altfel, să se odihnească în pace”, a adăugat Viktor Orban.

Opozantul rus, adversarul numărul unu al lui Vladimir Putin a murit în 16 februarie, la vârsta de 47 de ani, într-o închisoare din Arctica, în regiunea Iamal, unde ispăşea 19 ani de închisoare.

CITEȘTE ȘI: Singurul stat din UE care nu a transmis condoleanțe familiei lui Alexei Navalnîi