Un militar american și-a dat foc duminică în faţa Ambasadei israeliene din Washington, au anunţat autorităţile, iar presa locală a relatat că acesta a vrut să protesteze faţă de războiul din Gaza, relatează AFP. Din cauza rănilor grave, bărbatul a murit la spital.

Un militar american și-a dat foc în fața Ambasadei Israelului din Washington în semn de protest față de războiul din GazaFoto: Celal Gunes / AFP / Profimedia

UPDATE 17:50 Militarul a murit din cauza rănilor suferite, au anunţat luni forţele armate ale Statelor Unite. „Persoana implicată în incidentul de ieri (duminică - n.r.) a decedat din cauza rănilor, în cursul nopţii. Vom furniza informaţii suplimentare la 24 de ore după ce rudele vor fi fost informate”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, scrie Agerpres, citând AFP.

....................

Serviciile de urgenţă s-au deplasat la faţa locului cu puţin timp înainte de ora locală 13:00 (20:00 ora României) ca răspuns la un „apel privind o persoană care a luat foc în faţa Ambasadei israeliene", a anunţat pe X serviciul de pompieri din capitala americană, scrie News.ro.

Când au ajuns pompierii, au constatat că Secret Service, serviciul de protecţie din cadrul guvernului american, stinsese deja incendiul.

Bărbatul a fost transportat la spital cu „răni grave care îi pun viaţa în pericol", potrivit aceleiaşi surse.

Un purtător de cuvânt al forţelor aeriene a confirmat pentru AFP că era vorba de un membru activ din acest serviciu, fără a da alte detalii.

La rândul său, ambasada israeliană a precizat că niciun membru al personalului nu a fost rănit în acest incident şi că soldatul american este „neidentificat".

Imagini - aparent difuzate în direct de militarul american pe platforma de streaming Twitch - îl arată pe acesta îmbrăcat în ţinută militară, declarând că „nu va fi complice la genocid" în timp ce se stropeşte cu lichid, a relatat presa americană.

El a încercat apoi să îşi dea foc, strigând „Free Palestine" până când a căzut la pământ.

!!! ATENȚIE !!! IMAGINI CU UN PUTERNIC IMPACT EMOȚIONAL

Militarul se numește Aaron Bushnell, are 25 de ani și este membru al Forțelor Aeriene ale SUA, , potrivit CNN și Time Magazine. Imaginile filmate de tânărul soldat când s-a autoincendiat au ajuns și pe X (fostul Twitter).

Acţiunea a avut loc pe fondul protestelor tot mai numeroase în Statele Unite la adresa ofensivei israeliene din Gaza, pe care armata israeliană o desfăşoară în urma unui atac fără precedent, la 7 octombrie, al unor comandouri Hamas infiltrate pe teritoriul său.