Qatarul va găzdui discuții mediate între Hamas și Israel, cu scopul de a finaliza un acord privind un armistițiu, au declarat surse egiptene de securitate, citate de Reuters.

Atacurie israeliene continuă în GazaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Reprezentanții ambelor părți vor călători ulterior la Cairo pentru discuții suplimentare menite să ajungă la un acord cu privire la momentul și mecanismul de executare a oricărui acord, inclusiv eliberarea ostaticilor, au spus sursele.

La sfârșitul săptămânii, negociatorii din Egipt, SUA, Qatar și Israel s-au întâlnit pentru discuții la Paris.

Un oficial citat de mai multe site-uri media israeliene a susținut că s-a ajuns la o „schiță a unui acord” cu Hamas pentru o încetare temporară a focului.

„Au fost discuții bune, au fost progrese semnificative”, a spus oficialul pentru Channel 12. „Avem o bază pe care să construim un plan și negocierile”, a precizat el.

Schița de acord va fi prezentată mai întâi cabinetului de război pentru aprobare.

Următoarea etapă a discuțiilor, potrivit sursei citate, se va concentra pe problema ostaticilor deținuți de grupurile teroriste în Gaza și care prizonieri palestinieni vor fi eliberați în cadrul armistițiului. De asemenea se va negocia durata armistițiului și desfășurarea forțelor israeliene armate în timp ce armistițiul este în vigoare.

Aceste detalii nu au fost încă convenite. Șeful Mossad-ului, David Barnea, și șeful Shin Bet, Ronen Bar, au fost la Paris pentru discuții.