Câteva mii de persoane au participat vineri la manifestații în mai multe orașe argentiniene pentru a avertiza asupra urgenței alimentare, într-unul dintre protestele din ce în ce mai numeroase față de măsurile luate de guvernul ultraliberal al lui Javier Milei, potrivit AFP.

Manifestație în ArgentinaFoto: Matilde Campodonico / AP / Profimedia

În Tucuman (nord-vest), Mar del Plata (est) și Cordoba (nord), presa argentiniană a relatat despre manifestații cu mulți oameni, dar cea mai mare manifestație a avut loc la Buenos Aires, unde câteva mii de persoane au manifestat sub o puternică protecție polițienească, notează AFP.

Mobilizarea (pe tema „urgența alimentară nu mai poate aștepta”) a fost un răspuns la apelul sindicatelor, al micilor partide și al mișcărilor sociale de stânga sau de extremă stânga, dar nu și al celei mai mari alianțe sindicale, CGT, care, la rândul său, anunță o grevă generală în viitorul apropiat, care ar fi a doua în cele trei luni de mandat ale președintelui Milei.

Demonstranții critică revizuirea ajutoarelor alimentare publice destinate celor aproximativ 38.000 de cantine sociale din întreaga țară. Potrivit celor mai recente cifre pentru 2023, Argentina are o sărăcie de peste 40%.

Administrația Milei vrea să elimine „intermediarii” și „gestionarii sărăciei”, vizând o multitudine de organizații sociale care, potrivit acesteia, se angajează în „șantaj și tranzacții de milioane de dolari” cu ajutoarele.

În cele din urmă, guvernul dorește să introducă ajutoare directe în localitățile beneficiare, dar, între timp, manifestanții denunță suspendarea lor, într-un moment în care austeritatea trimite tot mai multe familii la cantinele de săraci.

„În puțin peste două luni, acest guvern a creat o situație de sărăcie critică”, a declarat Nahuel Orellana, din micul partid de stânga MST, în cadrul unui marș organizat vineri la Buenos Aires.

Guvernul neagă că ar fi oprit livrarea de ajutoare alimentare și susține că „nicio cantină socială care a respectat” standardele și s-a înregistrat la Ministerul Capitalului Uman nu și-a văzut oprit ajutoarele.