O delegație israeliană condusă de șeful Mossad a sosit vineri la Paris în speranța de a „ieși din impas” în discuțiile privind un nou armistițiu cu Hamas în Fâșia Gaza, potrivit unui oficial israelian, citat de AFP.

David Barnea, seful MossadFoto: GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia

Pe lângă șeful Mossad (serviciul de informații externe al Israelului), David Barnea, din delegație face parte și șeful Shin Bet (serviciul de informații interne), Ronen Bar, potrivit presei israeliene.

La sfârșitul lunii noiembrie, un prim armistițiu de o săptămână a dus la eliberarea a peste o sută de ostatici deținuți de Hamas și a 240 de palestinieni încarcerați în Israel.

Șeful Mossadului s-a întâlnit la Paris, la sfârșitul lunii ianuarie, cu omologii săi american și egiptean și cu premierul Qatarului pentru a discuta despre un nou acord de armistițiu în Gaza.

O sursă Hamas a declarat că planul discutat la Paris prevedea o pauză de șase săptămâni în lupte și eliberarea a 200-300 de prizonieri palestinieni în schimbul a 35-40 de ostatici deținuți de Hamas.

De atunci, discuții au avut loc și în Egipt, unde liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a efectuat o vizită care s-a încheiat joi seara, potrivit mișcării islamiste palestiniene.

Discuțiile s-au axat în special pe „încetarea agresiunii israeliene”, pe „întoarcerea persoanelor strămutate la casele lor” și pe un „schimb de prizonieri”, a adăugat aceasta.

Mișcarea palestiniană cere o „încetare completă a focului” și retragerea forțelor israeliene din Gaza, cereri considerate „nebunești” de către premierul israelian Benjamin Netanyahu, al cărui guvern este deschis la o pauză, dar afirmă că dorește să continue operațiunea militară pentru „anihilarea” Hamas.

Netanyahu se opune, de asemenea, eliberării prizonierilor implicați în atacuri anti-israeliene, așa cum cere Hamas.

În timp ce liderul Hamas se afla joi la Cairo, emisarul american Brett McGurk se afla în Israel unde, potrivit Casei Albe, a discutat, printre altele, despre o „pauză prelungită pentru a elibera toți ostaticii”.

La finalul acestei întâlniri, în ajunul plecării șefului Mossadului la Paris, ministrul israelian al apărării Yoav Gallant a indicat că guvernul va „spori” prerogativele „negociatorilor de ostatici”.