Miniștrii de externe din cadrul reuniunii grupului de națiuni G20 din Brazilia au fost aproape în unanimitate în sprijinul unei soluții cu două state ca fiind singura cale spre pace în conflictul israeliano-palestinian, a declarat joi ministrul brazilian care a găzduit evenimentul, citat de Reuters.

Anthony BlinkenFoto: WIN MCNAMEE / Getty images / Profimedia

„A existat o cvasi-unanimitate în ceea ce privește soluția celor două state ca fiind singura soluție la conflict”, a declarat ministrul brazilian de externe, Mauro Vieira, la finalul reuniunii de două zile.

Vieira a declarat că toți membrii grupului celor mai mari economii ale lumii au subliniat preocupările legate de războiul din Gaza și de riscul ca acest conflict să se extindă în Orientul Mijlociu.

Au existat apeluri pentru încetarea focului și pentru accesul la Gaza pentru ajutor umanitar, în timp ce „multe” țări au criticat ofensiva militară a Israelului în Rafah, a spus el.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și guvernul său de coaliție de dreapta resping în mare parte înființarea unui stat palestinian.

Cu toate acestea, Washingtonul, principalul aliat al Israelului, susține că soluția celor două state este singura modalitate fezabilă de a aduce o pace durabilă în regiune, dar a respins apelurile unor țări, inclusiv ale Braziliei, pentru o încetare imediată a focului.

Sprijinul SUA irită comunitatea internațională

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că a găsit „puncte comune” cu membrii G20 în ceea ce privește Gaza, în ciuda faptului că SUA au folosit dreptul de veto, săptămâna aceasta, pentru a treia oară, pentru blocarea unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU privind conflictul, reflectând frustrarea internațională tot mai mare față de sprijinul SUA pentru Israel.

La o conferință de presă de după reuniunea G20, Blinken a declarat că sfârșitul conflictului este un obiectiv comun și că modalitatea de a atinge acest obiectiv este un acord pe care SUA contribuie la intermedierea între Israel și Hamas privind eliberarea ostaticilor.

„Este posibil să existe diferențe în ceea ce privește tacticile și este posibil să existe diferențe în ceea ce privește această rezoluție a Consiliului de Securitate, dar încercăm să ne concentrăm pe obținerea unor rezultate concrete”, a declarat Blinken.

În cadrul reuniunii, care a stabilit agenda grupului G20 prezidat de Brazilia în acest an, au fost discutate tensiunile actuale din lume, axate în principal pe luptele din Gaza și Ucraina.

Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat anterior că a existat un consens cu privire la necesitatea unei soluții cu două state în Israel, susținută de fiecare vorbitor care a abordat conflictul.

„Nu va exista pace... nu va exista o securitate durabilă pentru Israel decât dacă palestinienii au o perspectivă politică clară de a-și construi propriul stat”, a spus el.

Borrell, ministrul afacerilor externe al UE, a declarat că criza din Gaza se extinde și în Cisiordania, care este „absolut în fierbere”, deoarece coloniștii israelieni „atacă civili palestinieni”.